Ενωση Συμμετασχόντων Σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ OLYMPIANS ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Η ΙΔΡΥΣΗ:

Ένωση των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) ιδρύθηκε το 1987 στους κόλπους της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με Α΄ Πρόεδρό της τον αείμνηστο Γεώργιο Βήχο, Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδρυτικά της μέλη μεταξύ των άλλων ήσαν οι: Γεώργιος Ανδρεάδης, Δόμνα Λανίτου-Καβουνίδου, Κώστας Λινοξυλάκης, Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Μήλας, Γιώργος Λιβέρης, ’λκης Παπαγεωργόπουλος, Δημήτρης Πάππος, Γιώργος Τσακανίκας, Ευάγγελος Δεπάστας, Λάμπης Μάνθος, Στέφανος Πετράκης, Δημήτρης Σκούρτης κ.α.

Το 1995 και πάλι με την αυτή πρωτοβουλία ιδρύθηκε η World Olympians Association και για πρώτη φορά άρχισε να επισημοποιείται ο τίτλος «OLYMPIANS», ως παγκόσμιος πλέον χαρακτηρισμός των αθλητών του πλέον υψηλού επιπέδου.

Από το 1995 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σταδιακά άρχισε να αναγνωρίζει και να αποδέχεται τους OLYMPIANS ως τμήμα της και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ να χαρακτηρίζει τους OLYMPIANS ως τον τέταρτο Πυλώνα της ΔΟΕ.

Ολυμπιακός Ύμνος

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ:

Σήμερα τα ενδιαφέροντά μας στρέφονται κυρίως προς τη λειτουργία του OLYMPIANS CENTER και την οργάνωση των XXVIII Ολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών , χωρίς όμως να έχουμε περιορισθεί μόνο σε αυτό το γεγονός. Διότι βλέπουμε ότι είναι ακόμη απαραίτητο να ενδυναμωθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, να ισχυροποιηθεί ο δικός μας θεσμός των Μεσογειακών Αγώνων, να τονισθεί η Ολυμπιακή Παιδεία κ.λ.π κ.λ.π.

Η Ένωσή μας, με έγγραφα προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή του 2004, έχει τεθεί στη διάθεση παντός υπευθύνου για κάθε βοήθεια και συμπαράσταση, που είναι δυνατόν να προσφέρουμε, ιδιαίτερα στον τομέα των Εθελοντών.

Ευρύτερα και σύμφωνα με το Καταστατικό μας σκοπός των Ελλήνων OLYMPIANS είναι: Η ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος και η προώθηση των Ολυμπιακών Ιδεωδών. Επίσης η δημιουργία στενών δεσμών φιλίας με τους συναδέλφους OLYMPIANS όλου του κόσμου. Επιπρόσθετα η στενή συνεργασία με την World Olympians Association για την ανάπτυξη της Ολυμπιακής Ιδέας και τέλος η διατήρηση των υγιών αρχών του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού, δια της ερασιτεχνικής ενασχόλησης του συνόλου και της άσκησης μέσω των Σπορ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ:

Σήμερα η ΔΟΕ αναγνωρίζει την WOA και τους 130 περίπου εθνικούς φορείς σε κάθε χώρα ως τα μόνα επίσημα Σωματεία αθλητών της. Μάλιστα έχει διαβιβάσει και ένα σκελετό κανονισμού όπου μεταξύ των άλλων ορίζει πως υποχρεωτικά Επίτιμος Πρόεδρος της WOA είναι ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και Επίτιμοι Πρόεδροι των Εθνικών Ενώσεων των OLYMPIANS οι εκάστοτε Πρόεδροι της ΔΟΕ και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα πρώτα χρόνια της Ένωσής μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Το 2000 ανέλαβε ο Γεώργιος Ανδρεάδης ως Πρόεδρος και μπορέσαμε να ανασυνταχθούμε, να αναμορφωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να αποκτήσουμε λόγο στο εσωτερικό και διεθνή χώρο.

Στις τάξεις μας έχουμε 600 και πλέον μέλη, μεταξύ των οποίων Ολυμπιονίκες, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες, Παγκόσμιους ρέκορντμεν και όχι μόνο. Επίσης μεταξύ των OLYMPIANS περιλαμβάνονται Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, Οικονομολόγοι, Συγγραφείς, Ιατροί, Νομικοί, Δημοσιογράφοι, Καθηγητές, Αρχιτέκτονες, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Προπονητές και γενικά άτομα με επιτυχίες και διακρίσεις στους κοινωνικούς στίβους.