100 Χρόνια Από Το Χρυσό Μετάλλιο Του Αξέχαστου Κωνστ. Τσικλητήρα


Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 στους οποίους ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιό του, ενώ στο ενεργητικό του υπάρχουν ακόμη 2 Ασημένια και ένα Χάλκινο, όλα βέβαια Ολυμπιακά από τους Αγώνες του 1908 (Λονδίνο) και 1912.

Ο Τσικλητήρας γεννήθηκε το 1888 στην Πύλο από ιστορική οικογένεια της Μεθώνης. Στην Αθήνα ήρθε για να σπουδάσει, αλλά λόγω θαυμάσιων αθλητικών προσόντων γράφτηκε στον ΠΓΣ και ακολούθως το 1908 υπήρξε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού, των Καλαφάτη – Νικολαΐδη – Δημητριάδη – Παπάζογλου. Μάλιστα όπως διαβεβαιώνει ο ανιψιός του Ηρακλής Τσικλητήρας, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπήρξε ο πρώτος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού.

Το 1908 μετείχε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, όπουκατέκτησε 2 Αργυρά Μετάλλια και το αγγλικό περιοδικό «Sporting Life» σημειώνει: «Αποτελεί το τέλειο αθλητικό δημιούργημα. Εκφράζει απόλυτα τον τύπο του αθλητού της αρχαιότητας».

Το 1912 μετέχει διαδοχικά και θριαμβεύει σε αγώνες αλμάτων στην Αλεξάνδρεια, το Παρίσι, στους Πανελληνίους κ.λ.π., ενώ συνεχίζει και τις σπουδές του, κερδίζει το Χρυσό Μετάλλιο στη Στοκχόλμη, ενώ έχει φθάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο Άλμα εις Μήκος άνευ φοράς στα 3.55. Επίσης έχει διοριστεί και στην Τράπεζα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι τον φέρνουν στο Στρατό, όπου υπηρετεί ως Λοχίας. Πολεμά στο Μπιζάνι όπου προσβάλλεται από μηνιγγίτιδα. Ύστερα από πάλη ημερών πεθαίνει στις 10/2/1913. Η κηδεία του γίνεται στον Άγιο Γιώργη τον Καρύτση με πάνδημο πένθος.

Οι Σουηδοί φέτος στις αρχές Ιουνίου τίμησαν με εκδηλώσεις, όχι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 αλλά και τη μνήμη του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα.