Σακοράφα Σοφία

ΜΟΣΧΑ 1980

Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η Σοφία Σακοράφα δυο χρόνια μετά τη δεύτερη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1980 στη Μόσχα, κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ. Υπάρχει η άποψη πως η εμπειρία της από τη Πρωτεύουσα της τότε ΕΣΣΔ, ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι αποκόμισε το 1976 στο Μόντρεαλ (που ήταν μόλις 19 ετών) και έτσι μπόρεσε το 1982 να επιτύχει στην Κρήτη επίδοση 74.20 που κατέρριπτε το Παγκόσμιο Ρεκόρ.

Τις γνώσεις της Σακοράφα στη Μόσχα δεν τις πλούτισε η μεγάλη συμμετοχή αθλητών, ούτε οι φοβερές επιδόσεις στο Ακόντιο. Αλλά η διαφορετική εικόνα και φιλοσοφία στην τέλεση των Αγώνων και το κλίμα που επικρατούσε καθώς ήσαν οι πρώτοι (και τελευταίοι) Ολυμπιακοί Αγώνες στο ανατολικό μπλοκ. Έκτοτε δεν ξαναδιοργανώθηκαν πέραν του πάλαι ποτέ επονομαζόμενου «Σιδηρού Παραπετάσματος».

Οι Αγώνες του 1980 δεν ήσαν καθόλου απλοί. Το Αφγανιστάν που από τότε ταλάνιζε την παγκόσμια κοινότητα είχε διαιρέσει τον κόσμο με αποτέλεσμα μόνο 80 χώρες  να λάβουν μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή (του Αφγανιστάν) από τους Ρώσους. Υπολογίζεται 50 χώρες δεν μετείχαν μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ιαπωνία, Δυτική Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Αυστραλία, Αυστρία κ.λ.π. ενώ άλλες απουσίασαν από την παρέλαση, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Ιρλανδία κ.λ.π. Η Λιβερία πήγε στη Μόσχα με 7 αθλητές, οι οποίοι δεν αγωνίσθηκαν. Έτσι η συμμετοχή των αθλητών έφθασε μόνο τον αριθμό των 5.217 εκ των οποίων 1.124  γυναίκες. Αυτός ο αριθμός έφερε το ποσοστό τους σε 21,5% που αποτελούσε ρεκόρ. Άλλο ένα ρεκόρ ήταν αυτό των αγωνισμάτων που φθάσανε τα 203. Ήταν φυσικό να υπάρξει αντίστοιχη αποχή κρατών και το 1984 στους Αγώνες  του Λος Άτζελες.

Από τις 80 χώρες, μόνο 36 κατόρθωσαν να αποσπάσουν μετάλλια. Φυσικά κυριάρχησε η ΕΣΣΔ με ένα σύνολο 195 (80 – 69 – 46) με την Κούβα στη δεύτερη θέση 126 (47 – 37 – 42) και τρίτη τη Βουλγαρία 41 (8 – 16 – 17) πριν βέβαια από το μεγάλο φιάσκο του οργιαστικού ντοπαρίσματος που κλόνισε το βουλγαρικό κατεστημένο. Η Ελλάδα ήταν στην 22η θέση με 3 μετάλλια (1 – 0 – 2). Χρυσό από τον Στέλιο Μυγιάκη, Χάλκινο από τον επίσης παλαιστή Γιάννη Χατζηιωαννίδη και το τρίτο στο Σόλινγκ από τους Μπουντούρη – Γαβρίλη – Ραπανάκη.

Η Σακοράφα είχε τρεις άκυρες στα προκριματικά και φυσικά δεν προχώρησε. Ακολούθως το 1983 εγχειρίστηκε, έμεινε 2 χρόνια εκτός, το 1984 πήγε η Άννα Βερούλη και το 1988 ήταν πλέον αρκετά μεγάλη με άλλες βλέψεις και άλλους προορισμούς, πέρα από το γεγονός ότι άλλαξε και ο κανονισμός του Ακοντίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε στους πίνακες των καλυτέρων όλων των εποχών.