Το Χρυσό της Κορακάκη

ΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ;

Ένα δυνατό Quiz

Το αναπάντεχο δεν ήταν το Χάλκινο, αλλά το Χρυσό.

Είναι ακόμη η επιτυχία της Άννας Κορακάκη στην παρθενική συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε εποχή απόλυτης εξειδίκευσης, να ανέβει στην κορυφή δυο αγωνισμάτων με μικρή μεταξύ τους σχέση. Αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Στο Σπορ Πιστόλι όπου το ήμισυ του αγωνίσματος είναι η βολή ακριβείας και το άλλο μισό η ταχεία βολή  δεν υπάρχει στην Ελλάδα μηχάνημα αυτόματης περιστροφής των στόχων.

Ο πατέρας το διατύπωσε γενικά και αόριστα.

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

Το μοναδικό μηχάνημα που βρίσκεται στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας Αττικής δεν λειτουργεί εδώ και έξη μήνες περίπου, καθώς έχει καεί.
Οι αγώνες, ακόμα και του Πρωταθλήματος,  γίνονται με σφύριγμα, όπως την εποχή των Κλεφτών και Αρματολών.
Επομένως η Κορακάκη ήταν υποχρεωμένη να γυμνάζεται εκτός Ελλάδας και είχε δυο επιλογές. Να γραφτεί σε Σύλλογο σοβαρής χώρας ή να γυρίζει στη γειτονιά.
Προτίμησε τη Γερμανία και τη Σερβία, από τα πλέον φθηνά Τίρανα.
Έτσι γνωρίσθηκε με την (περίπου) συνομήλικη και φίλη της Μόνικα που κατετάγη 2η.

Αλλά δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Το κουτάκι με τις καλές 22άρες σφαίρες που πηγαίνουν εκεί που τις στέλνεις έχει 15 ευρώ. Βεβαίως υπάρχουν και οι φθηνές με 7 ευρώ, αλλά μια στις 10 χάνεται στο δρόμο. Από την άλλη ο πατέρας έπρεπε εκτός από το βιολογικό προνόμιο και τυπικά να έχει  τον τίτλο του Προπονητή, διαφορετικά οι πόρτες δεν θα ήσαν ανοικτές.

Η ιστορία, περισσότερο από όσα τα πράγματα δείχνουν, ανάγλυφα παρουσιάζει εκείνους που μπόρεσαν να κατακτήσουν στην ίδια Ολυμπιακή Οργάνωση δυο Χρυσά.

Το παμμέγιστο ταλέντο του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα δεν είναι αρκετό, απλά είναι το πλέον ….κοντινό στην εποχή μας. Διότι ψάχνουμε ακόμη σε παλαιότερες εποχές για να βρούμε τον Νίκο Γεωργαντά στο στίβο το 1906 ή τον Γεώργιο Ορφανίδη στη Σκοποβολή το 1896. Αλλά τότε οι πραγματικότητες ήσαν διαφορετικές.

Σήμερα με τους άριστα οργανωμένους επαγγελματίες Αθλητές με επιστημονικά επιτελεία, ένα άβγαλτο κορίτσι δεν αρκεί να έχει πείσμα, θράσος και ταλέντο για να το πετύχει, χρειάζεται ακόμη και μια σωστή καθοδήγηση με ανάλογη υπακοή.

Βεβαίως και στο Αεροβόλο Τυφέκιο η νικήτρια ήταν 19 χρονών αλλά Αμερικανίδα, επομένως ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει με μέσα, δυνατότητες και παραστάσεις με την Άννα και τον πατέρα της που ως νομάδες γύριζαν στις ατραπούς της Ευρώπης.
Ούτε η 19χρονη Αμερικανίδα θα έπρεπε να έχει την υπομονή της Άννας να ακούει από υπεύθυνο φορέα εξ αντικειμένου γνώστη της Σκοποβολής να υποστηρίζει «Η επιτυχία της Άννας ήταν προδιαγεγραμμένη» λες και στον Αθλητισμό υπάρχουν τίτλοι από μπετόν.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που μπορεί να καταστρέφει κάθε εικόνα, όταν ακούς ακόμα περισσότερο κούφια λόγια από ανθρώπους που αμείβονται από το Δημόσιο, όπως «Η νέα γενιά των Ελλήνων γράφει παγκόσμια ιστορία»!

Τελικά φαίνεται πως και στον Αθλητισμό στις πλέον δύσκολες περιόδους κατορθώνουν κάποιοι προικισμένοι να μας γλυτώνουν από τη μιζέρια μας και να ανανεώνουν τις ελπίδες του Αθλητισμού και της φυλής.

Εν τέλει ο αγώνας της Άννας που οι περισσότεροι υποστήριζαν ότι είχε τεράστιο ενδιαφέρον ήταν αυτό που ίσχυσε μόνο για τους Έλληνες τηλεθεατές, καθώς σε ουδεμία στιγμή η Άννα έχασε την βαθμολογική ηγεσία. Απλά λόγω απειρίας και έλλειψης αυτοματισμού από την απουσία πλήρους προπόνησης, έχασε το ρυθμό της και επιτάχυνε την πίεση στην σκανδάλη κατά ½ δευτερόλεπτο. Όταν το διαπίστωσε στην τελευταία σειρά, εξαντλούσε και τα 3 δεύτερα που ο στόχος ήταν σε εμφάνιση, με αποτέλεσμα να πάρει τον αγώνα.

			        Αγώνας		        Ημιτελικός		Τελικός
1 KORAKAKI ANNA	        GR	584/600-23X	5  3  3  4  4	19	2 2 2 0 0 0 2	8
2 KARSCH, Monika	GER	583/21X		2  4  4  4  4	18	0 0 0 2 2 2 0	6
3 DIETHELM GERBER       SUI	582/21X		3  5  3  3  3	17	0 2 2 1 1 2	8
4 ZHANG Jingjing	CHN	592/23X		4  5  2  2  4	17	2 0 0 1 1 0	4
5 KORSHUNOVA Ekat.      RUS	582/21X		4  4  2  4  2	16	 		
6 SALUKVADZE Nino	GEO	584/18X		2  4  1  3  4	14	 		
7 JO Yong Suk		PRK	582/22X		1  4  1  4  2	12	 		
8 BONEVA, Antoaneta	BUL	583/15X		1  1  3  3  3