Διασταυρούμενες Οι Ευχές Των Ελλήνων Olympians

Εν όψει κοπής της Πίτας μας στις 30/1/2014 στο ΝΟΕ, από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, οι Έλληνες Olympians, των 30 διαφορετικών Αθλημάτων, διαβιβάζουν τις ευχές τους προς αλλήλους, όπως και προς τους Έλληνες φιλάθλους, θερμούς θιασώτες των Σπορ, αλλά και –μοναδικούς – υποστηρικτές τους.Ο Νέος Χρόνος, που ήδη στέλνει το δικό του μήνυμα και τις δικές του αισιόδοξες υποσχέσεις, μας κάνει να ξεχνάμε τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος καθώς μας προδιαθέτει για αλλαγή κλίματος και ατμόσφαιρας.

Από κάθε γωνιά της χώρας όπου βρίσκονται οι Έλληνες Olympians φθάνουν ευχές για υγεία και υψηλής στάθμης αποτελέσματα. Είναι σε όλη την Ελλάδα – όπως και το εξωτερικό – οι εγκατεστημένοι Olympians και Ολυμπιονίκες μας που υποδέχθηκαν τον Καινούργιο Χρόνο.

  • Στο Αμύνταιο βρίσκεται ο Χρυσός (Αθήνα 2004) Ολυμπιονίκης του Τζούντο Ηλίας Ηλιάδης.
  • Στην Κρήτη μένουν μόνιμα ο Μύρων Ανυφαντάκης (Ακόντιο, 1960 Ρώμη), η Μαρία Μπελιμπασάκη (Σπριντ, 2012 Λονδίνο) αλλά και ο Χρυσός Ιστιοπλόος μας από το 1996 Νίκος Κακλαμανάκης.
  • Στις Σέρρες έχει τη μόνιμη κατοικία του ο Παλαιστής μας Απόστολος Τασκούδης (2004 Αθήνα).
  • Τα Γιάννενα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της Κωπηλάτριας Τόνιας Σβάιερ (1988 – 1992 – 1996).
  • Στην Πάτρα είναι εγκατεστημένο το ζευγάρι του Βόλεϊ Βάσως Καραντάσιου και Νίκου Ρουμελιώτη (Αθήνα 2004).
  • Η Κέρκυρα είναι ο τόπος καταγωγής για τις Γυμνάστριες Μαρία Γεωργάτου (Χάλκινο το 2000) και Ελένη Δόικα (2012 Λονδίνο).
  • Στη Θεσσαλονίκη διαμένει το Χρυσό ζευγάρι της Βούλας Πατουλίδου (100μ. εμπόδια, 1992 Βαρκελώνη) και του Αρσιβαρίστα Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη κ.λ.π κ.λ.π.

Αλλά δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα Έλληνες Olympians.

 

Στη Γαλλία μόνιμα διαμένει η Χάιντι Αντικατζίδη που έλαβε μέρος τόσο το 2000, όσο και το 2004 στην Ιππασία.

Στην Αμερική μόνιμα εγκατεστημένος είναι ο αδελφός του Γιώργου Ρουμπάνη, ο Αριστείδης που αγωνίσθηκε το 1952 στο Ελσίνκι στο Ακόντιο και το Μπάσκετ. Επίσης στης ΗΠΑ βρίσκεται ο Βυζαντινογράφος Κανέλλος Κανελλόπουλος, που έλαβε μέρος το 1984 στην Ποδηλασία. Ακόμη προσωρινά στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο Πρόεδρός μας Γιώργος Ανδρεάδης (Ιστιοπλοΐα 1968 – 1976).

Αλλά μακρύτερα από όλους τους Έλληνες Olympians είναι ο Νίκος Χατζηγιακουμής (φωτογραφία). Διαμένει μόνιμα, από το 1954 στην Αυστραλία. Αγωνίσθηκε το 1956 στο Σκιφ, όμως από τότε ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερή του πατρίδα τη Ρόδο και το χωριό του το Νεοχώρι. Μάλιστα πρόσφατα έστειλε στα Γραφεία μας μια φωτογραφία από κοσμική εκδήλωση. Πάντα φορά το ελληνικό θνόσημο και τη γραβάτα της ΕΣΟΑ. Είναι 85 χρονών.

Ο Νίκος Χατζηγιακουμής πάντως δεν είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά. Τα πρωτεία κατέχει ο παλαιός σπρίντερ Στέφανος Πετράκης, μόνιμος κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Το 2014 τον βρίσκει να συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής. Αγωνίσθηκε το 1948 στο Λονδίνο και το 1952 στο Ελσίνκι.

Μια όμως και αναφέρθηκα στους μεγαλύτερους σε ηλικία Olympians ενδιαφέρον είναι, εισελθόντος του 2014, να δούμε ποιοι είναι οι μικρότεροι. Τα πρωτεία κρατούν 3 γυμνάστριες, 19 ετών σήμερα. Έλαβαν μέρος το 2012 στο Λονδίνο και είναι η Ελένη Δόικα από την Κέρκυρα, η Ευδοκία Δουκάκου από τη Θεσσαλονίκη και η κάτοχος του ρεκόρ της μικρότερης (γενν. στις 15/12/1995) Αλεξία Κυριαζή, από την Αθήνα.

Ευχές σε όλους
Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ