Η πρωτοχρονιάτικη Πίτα μας


Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ελλήνων Olympians διοργάνωσε με επιτυχία την ετήσια εορταστική εκδήλωση της Πίτας της ΕΣΟΑ.

O αντιπρόεδρος κ. Γ. Ζαϊμης στη κοπή της πίτας.


O αντιπρόεδρος κ. Γ. Ζαϊμης στη κοπή της πίτας. Αριστερά ο Γ.Γ. κ. Γ. Λιβέρης και δεξιά ο επίσης αντιπρόεδρος κ. Γ. Μαρσέλος

Πολλά μέλη μας και φίλοι συγκεντρώθηκαν στην φιλόξενη Αίθουσα της Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (στα Αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου).

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν Επίλεκτοι Olympians, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους ή την γενικότερη προσφορά τους στο Ολυμπιακό Κίνημα. ‘Ηταν οι:

  • ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ: Για τον αλτρουισμό και την κοινωνική συνεισφορά που επιδεικνύει ο Ολυμπιονίκης μας της Γυμναστικής.
  • ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ: Για την αφοσίωσή του στη διοικητική και οργανωτική δομή της Ομοσπονδίας Πάλης της οποίας υπήρξε Ολυμπιονίκης και τώρα Πρόεδρος.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΑΒΟΥ και ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ: Για τη μεγάλη τους επιτυχία να κατακτήσουν το 2011 το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και στην κατηγορία του Διπλού Σκιφ Ελαφρών Βαρών.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΣΗΜΑΚΗ: Διότι αναδείχθηκε καλύτερη παίκτρια του κόσμου στην υδατοσφαίριση γυναικών η αρχηγός της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας, η οποία κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο 2011.

Χαιρετισμό έστειλε ο Προέδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
κ. Σπύρος Ι. Καπράλος:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή μου απουσία από την πολύ όμορφη εκδήλωσή σας, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στο πλευρό σας. Δυστυχώς, η ταυτόχρονη διοργάνωση από τον ΣΕΓΑΣ των βραβεύσεων για τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τιμάται για την αρωγή και τη συνεισφορά της στον Μαραθώνιο, με αναγκάζει να είμαι αλλού για να παραλάβω το βραβείο. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, και είμαι και νιώθω, ένας από εσάς. Αυτό το υποδηλώνει άλλωστε η συμμετοχή μου δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ως μέλος της Εθνικής ομάδας πόλο.

Πέρα όμως, από το αθλητικό μέρος, υπάρχει και η αναγνώριση από εμένα, του έργου και του ρόλου της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αμέσως όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πρότεινα και η Ολομέλεια της ΕΟΕ ψήφισε, τη στέγαση των γραφείων της ΕΣΟΑ στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Πιστέψτε με, δεν το έκανα από υποχρέωση, ούτε για άλλους λόγους. Το έκανα επειδή πιστεύω ακράδαντα, ότι όλοι εμείς, τα μέλη της αθλητικής και κυρίως της Ολυμπιακής οικογένειας που έχουμε γαλουχηθεί με τα ιδεώδη και τις αξίες του Ολυμπισμού, πρέπει να έχουμε κοινή έδρα.

Όταν βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη, μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα, συνεργαζόμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό και τελικά προωθούμε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα, τις αρχές και τα ιδανικά του Ολυμπισμού.

Για το λόγο αυτό, τόσο εγώ, όσο και η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποδεχόμαστε αμέσως οποιοδήποτε αίτημα για παραχώρηση χώρων μας, ή για βοήθεια και συνεισφορά σε οποιαδήποτε εκδήλωση που προάγει τον αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Δεν είναι τυχαίο ότι και την αίθουσα στην οποία βρισκόσαστε σήμερα, αποτελεί μια ευγενική παραχώρηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου, για την προσφορά της στον αθλητισμό της χώρας.

Αυτό που θέλω να επισημάνω σήμερα σε όλους σας, είναι ότι στις ημέρες, ίσως και περισσότερο από ποτέ λόγω κρίσης, ο αθλητισμός αποτελεί απάντηση σε πολλά από τα αδιέξοδα. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ούτε υπερφίαλος για να μιλάω για τα αγαθά του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, όταν μισθοί και συντάξεις μειώνονται δραματικά, όταν συνάνθρωποι μας στερούνται την εκπλήρωση βασικών αναγκών και όταν κάποιοι δεν έχουν ακόμα και να φάνε!

Ωστόσο, θέλω να επισημάνω τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός κυρίως στην ηθική κρίση που προκλήθηκε ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.Η επιστροφή στις βασικές αξίες, σε ιδέες που αγνοήσαμε και στην πορεία ξεχάσαμε, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να γίνει μέσω της άθλησης και των αγαθών που μπορεί να προσφέρει, κάτι που αρκετοί σε αυτή την αίθουσα γνωρίζετε πολύ καλά. Και είναι στο χέρι μας, όλων των ανθρώπων της αθλητικής και της Ολυμπιακής οικογένειας να ξαναθυμίσουμε στους συνανθρώπους μας, τις αξίες και τα ιδανικά που δυστυχώς απωλέσαμε.

Παράλληλα, πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου που έρχονται σε λίγους μήνες θα βοηθήσουν τους Έλληνες να αποκτήσουν ξανά ένα κομμάτι από την εθνική τους υπερηφάνειας και να θυμηθούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καμαρώνουμε.

Εμείς, ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, εδώ και καιρό δουλεύουμε σκληρά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως την τελευταία ημέρα πριν από το Λονδίνο, προκειμένου όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους για το κορυφαίο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Και θα είμαστε και στο Λονδίνο για να πανηγυρίσουμε, τις νέες επιτυχίες της Ελλάδας και για να δείξουμε για μία ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε ένας υπερήφανος λαός που δεν το βάζει κάτω.

Πριν σας ευχηθώ καλή Ολυμπιακή Χρονιά με υγεία και ευτυχία, θέλω να σας ανανεώσω το ραντεβού για τις 10 Μαΐου στην Ολυμπία, όπου θα γίνει η Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και για τις 17 Μαΐου εδώ στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όταν και θα παραδώσουμε την Φλόγα στην βρετανική αποστολή.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Ζαϊμης βραβεύει τον ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο.


Ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Ζαϊμης βραβεύει τον ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο.

Ο πρόεδρος του ΟΕΒΑΣ κ. Σ. Συμεωνίδης


Ο πρόεδρος του ΟΕΒΑΣ κ. Σ. Συμεωνίδης, δημιουργός και επιμελητής του Μουσείου Στίβου, στην κοπή της πίτας.

Ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Παληός


Ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Παληός στην απονομή του επάθλου στον ολυμπιονίκη και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστα Θάνο.