Καθοριστικά σημεία της ομιλίας που έθιξε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ

Παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε στο κέντρο εκδηλώσεων του κτιρίου της ΕΟΕ η ετήσια εορτή της Πίτας , όπως και της βράβευσης των ιδιαίτερα διακριθέντων αθλητών στην αγωνιστική περίοδο που έληξε.

Συνολικά – το 2013 – 62 αθλητές μας κατέκτησαν μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ 59 ήταν τα μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Στην εκδήλωση αυτή ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, που είναι ο ίδιος Olympian και Επίτιμος Πρόεδρος μας είχε την ευκαιρία να τονίσει ιδιαίτερα μερικά σημεία του χειμαζόμενου ελληνικού Αθλητισμού. Μεταξύ των άλλων τόνισε:

Ο αθλητισμός, αναπόσπαστο και ζωντανό στοιχείο της κοινωνίας μας, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Τα πράγματα για τον αθλητισμό είναι δύσκολα και χρειάζεται προσαρμογή από όλους στα νέα δεδομένα. Ο στόχος των διακρίσεων θα είναι στο μέλλον ακόμα πιο δύσκολος.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο Ελληνικός αθλητισμός μάχεται για την επιβίωσή του. Χρειάζονται, λοιπόν, ριζικές τομές, με κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το σύνολο των χρημάτων του Προϋπολογισμού για τον Αθλητισμό πηγαίνει σε διοικητικά έξοδα, δηλαδή έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργικά έξοδα της ΓΓΑ, των Σταδίων και των Ομοσπονδιών και επομένως δεν μένει σχεδόν τίποτα για τους αθλητές, τους προπονητές και τα Σωματεία, για τον πραγματικό αθλητισμό.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνει η χώρα μας, μπορούν να γίνουν για τον αθλητισμό. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την υγεία των ανθρώπων και ειδικά των νέων. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα, βούληση, καλός σχεδιασμός και συνεργασία.