Ο Ζακ Ρογκ Παρέδωσε Τα Κλειδιά Στο Νέο Πρόεδρο Τόμας Μπαχ

Ο νέος Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΟΑ Δρ Τόμας Μπαχ παρέλαβε τα κλειδιά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από τον αποχωρούντα Πρόεδρο Ζακ Ρογκ, κατά την τελετή παράδοσης, στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

Παραλαμβάνοντας τα κλειδιά, ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Επίτιμο Πρόεδρο Ζακ Ρογκ λέγοντας: «Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συμβολική πράξη παράδοσης των κλειδιών, που αποτελεί μέρος της παράδοσης της ιστορίας της ΔΟΕ. Και οι δύο γνωρίζουμε καλώς ότι η παράδοση περιλαμβάνει και την πρόκληση ανάληψης των τεράστιων απαιτήσεων και ευθυνών της θέσης».

Η τελετή παράδοσης προηγήθηκε των επίσημων εγκαινίων του Ολυμπιακού Μουσείου, το οποίο άνοιξε και πάλι επίσημα τις πύλες του για το κοινό στις 21 Δεκεμβρίου, μετά από 23 μήνες εργασιών.

Οδηγούμενοι από τον Διευθυντή του Ολυμπιακού Μουσείου, Φράνσις Γκαμπέ, οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν σε ένα πλήρως ανακαινισμένο Μουσείο που ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες όπως και μια νέα μουσειογραφικο-θεματική προσέγγιση.

Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο μπορούν να βυθιστούν στην ιστορία, την κληρονομιά, τα όνειρα, τις προκλήσεις και τις αξίες της πορείας του Ολυμπιακού Κινήματος. Η εμπειρία τους ξεκινάει από το Ολυμπιακό Πάρκο, που έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, πριν μπουν σε έναν εκθεσιακό χώρο που έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 3.000 τ.μ. με μόνιμες εκθέσεις που εκτείνονται σε τρία επίπεδα πλέον.

Μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος Mπαχ μοιράστηκε τις πρώτες εντυπώσεις του: «Ο κόσμος είναι συγχρόνως παραδοσιακός και πολύ μοντέρνος. Το Μουσείο καταφέρνει να αποδώσει αυτό τον συνδυασμό με έναν συναρπαστικό και πρωτοποριακό τρόπο κι έτσι μπορεί να πλησιάσει νέους αλλά και μεγαλύτερους. Εάν υπάρχει ένα μέρος εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων που το Ολυμπιακό πνεύμα είναι το ίδιο έντονο, είναι αυτό εδώ το πλήρως επανασχεδιασμένο Μουσείο.»

Το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάννη εγκαινιάστηκε το πρώτον στις 23/6/1993. Έκτοτε έχει υποδεχτεί πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες και έχει διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 50 εκθέσεων εκτός του χώρου του. Η αποστολή του είναι να εξηγεί και να μοιράζεται την Ολυμπιακή ιδέα, πέρα από τον εορτασμό των Αγώνων, επίσης να προωθεί και να αναδεικνύει τη συμβολή του Ολυμπισμού. Για να το επιτύχει αυτό, επικαλείται τις ιστορίες πρωταθλητών, συμμετεχόντων, επισήμων, δημιουργών, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και εθελοντών – όλους όσοι ενώνονται, για να οργανώσουν τους σπουδαιότερους αγώνες της ανθρωπότητας.