Ο Ολυμπιονίκης Κόε σε δίλημμα: Πρόεδρος της «IAAF» ή στο «BBC»;

Οι ειδήσεις από τη Λοζάνη αναφέρουν ότι ο «αγώνας» για την Προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) έχει ήδη αρχίσει. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών (AIPS) Τζιάννι Μέρλο, σε ένα κείμενό του στην ιταλική «GazzettadelloSport» θεωρεί ότι ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε είναι το φαβορί.

Ο Στίβος είναι η μεγάλη αγάπη του Σεμπάστιαν Κόε, άλλωστε κυριάρχησε σ’ αυτόν, όμως και ο ισχυρότερος αντίπαλός του, ο Ουκρανός Σεργέι Μπούμκα, έχει δυνατά χαρτιά, καθώς υπήρξε ο «Τσάρος» του Επί Κοντώ. Οπωσδήποτε τα περισσότερα στοιχεία αποκλίνουν υπέρ του Σεμπάστιαν Κόε.

Στα παραπάνω πλαίσια, επανήλθε στο προσκήνιο η από δεκαπενταετίας προσπάθεια, η αποκαλούμενη «ανοικτοί δρόμοι». Σύμφωνα με την οποία ισχυρές αθλητικές προσωπικότητες να έχουν την δυνατότητα να γίνουν Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), πέρα των υπαρχόντων περιορισμών.

Εδώ όμως προκύπτει και ένα άλλο θέμα, όπως το παρουσιάζει η κορυφαία βρετανική εφημερίδα «TheGardian», η οποία γράφει:

«Ο Λόρδος Κόε, διπλός Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο οποίος υπήρξε το οργανωτικό κλειδί στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, κερδίζει σταθερά την υποστήριξη για να γίνει ο αντικαταστάτης του Λόρδου Πάττεν ως πρόεδρος του BBC. Ο παλαιός δρομέας ημιαντοχής είναι το βαρύ πυροβολικό για το ισχυρό αυτό κυβερνητικό πόστο με την ανεξαρτησία δράσης, που μάλιστα βρίσκεται σε φάση ανανέωσης. Ο ετήσιος μισθός των 110.000 λιρών βεβαίως δεν βρίσκεται στο κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος, αλλά η θέση».

Να σημειωθεί εδώ ότι Μέλη της IOC προτείνουν στον Κόε να αποφύγει την αίγλη της θέσης στο BBC και να ατενίσει με περισσότερη αγάπη προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αρκετοί θεωρούν ότι η προσήλωσή του στο Στίβο και στη διεκδίκηση της Προεδρίας της IAAF, θα τον κρατήσουν εκτός BBC. Εξ άλλου εάν αναδειχθεί ως Πρόεδρος της IAAF αυτόματα θα γίνει και Μέλος της IOC, εκτός εάν η θέση του Προέδρου στο BBC τον μαγνητίζει λόγω των πολιτικών προοπτικών της.

Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός Σεργέι Μπούμκα είναι ήδη Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.