Οι 111 πλέον διάσημοι σύγχρονοι Ολυμπιονίκες

ΟΙ 111 ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

Του Γιώργου Λιβέρη

Οι Χρυσοί νικητές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (1896 – 2012) υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 5.000, δεδομένου ότι έχουν τελεσθεί στο διάστημα αυτό 4.829 αγωνίσματα, όπου βεβαίως υπάγονται και τα ομαδικά Σπορ.

Όλοι τους οι νικητές έγιναν διάσημοι, κυρίως στις πατρίδες τους, αλλά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σχετικά λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι κατόρθωσαν να διατηρηθεί, να συντηρηθεί το όνομά τους, στην ιστορία των Αγώνων – ή εκτός αυτών – λόγω υψηλών επιδόσεων, συνεχών νικών ή για άλλους λόγους. Κάτι που ισχύει και για τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου από τους περίπου 3.000 Ολυμπιονίκες (μόνο τους πρώτους ανακοίνωναν) αξέχαστα ονόματα έμειναν λίγα όπως του Διαγόρα και Λεωνίδα των Ροδίων, του Κόροιβου από την Ηλεία, του Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, ή του Εργοτέλη από την Κρήτη, κ.λ.π.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλέον φημισμένο όνομα, αυτό που πρώτο έρχεται παγκόσμια στη σκέψη όλων, είναι του Σπύρου Λούη. Διότι το αγώνισμά του ήταν και είναι επικό, καθώς οι δρόμοι πάντα συγκινούν. Ίσως διότι είναι και εύκολα προφερόμενο.

Εκτός των δρόμων, επίσης συγκινούν τα αγωνίσματα δύναμης, ενώ κατά δυσεξήγητο λόγο τα ομαδικά αθλήματα των Ο.Α δεν βρίσκονται σε υψηλή στάθμη ενδιαφέροντος.

Η δημοσιότητα σε έκρηξη, δεν ταυτίζεται πάντα με τη δημοφιλία διαρκείας. Οι φίλαθλοι, αλλά και οι απλά παρακολουθούντες, έχουν διάφορα – διακριτά ή μη διακριτά – κριτήρια που αξιολογούν, κρίνουν, συγκρίνουν και τοποθετούν ή απορρίπτουν, πρόσωπα και καταστάσεις από τον «σκληρό δίσκο» της μνήμης τους. Με βάση τα παραπάνω και «κατά κρίση αγαθού ανδρός», όπως συνήθιζαν να τονίζουν την προσπάθεια αντικειμενικής αναφοράς οι αρχαίοι μας πρόγονοι, προσπάθησα να ξεχωρίσω τους 111 (αριθμός συμβολικός) πλέον διάσημους Στεφανωμένους Πρώτους Ολυμπιονίκες των σύγχρονων Αγώνων.

Οι αθλητές αναφέρονται κατ’ αλφαβητική σειρά, όχι μόνο για να μπορέσει κανείς να τους αναζητήσει, αλλά και να αποφευχθεί μια αξιολογική κατάταξη που είναι σχεδόν αδύνατη μεταξύ διαφορετικών αγωνισμάτων και αθλημάτων.