Η 30η Γενική Συνέλευση των Ελλήνων Olympians

 

Συνάθροιση εκλεκτών υπήρξε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία έγινε, όχι γιατί υπήρχαν Αρχαιρεσίες, αλλά εκ της ετήσιας υποχρέωσης προς το Καταστατικό και τις διατάξεις του  Αστικού Κώδικα.

Η ΓΣ πραγματοποιήθηκε, κατά τα καθιερωμένα, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, ο οποίος μόνιμα φιλοξενεί τα Μέλη της ΕΣΟΑ, τον εκφραστή των Αθλητών επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων για την WOA, επίσημο φορέα της ΔΟΕ και φυσικά της ΕΟΕ.

Στη συνάθροιση μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου Γεωργίου Ανδρεάδη και την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρόσφατα απολεσθέντα μέλους του ΔΣ και χορηγού της ΕΣΟΑ, Ανδρέα Βγενόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Λιβέρης ανέγνωσε τον Απολογισμό της Διοίκησης για τη λήγουσα περίοδο, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε και τα εξής:

2016: Ολυμπιακό έτος, με το οποίο συμπληρώνονται 120 χρόνια διοργάνωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα 30 χρόνια εργασιών αυτής εδώ της Γενικής Συνέλευσης.

Η πρώτη η ιδρυτική έγινε την Άνοιξη του 1987 και μερικοί από τους παρισταμένους είχαν την τιμή, να βρίσκονται εκεί, ανάμεσά στα 68 Ιδρυτικά Μέλη, ακριβώς όσα και τα άρθρα του Καταστατικού μας, το οποίο ήταν πρωτοποριακό στον τομέα του, άνοιξε δε το δρόμο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1993, δηλαδή μετά 7 χρόνια, να δημιουργήσει το θεσμό των Olympians με την σύσταση της World Olympians Association, της οποίας όχι μόνο είμεθα ιδρυτικά Μέλη, αλλά στις διοικήσεις της είχαμε τόσο τον αείμνηστο Δημήτριο Σκούρτη, όσο και στη θέση του Αντιπροέδρου τον Πρόεδρό μας Γεώργιο Ανδρεάδη, ο οποίος στην ΕΣΟΑ κατέχει επάξια το πόστο αυτό αδιάσπαστα από το 2000.

Είναι σημαντικό και ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι στο φετινό Ολυμπιακό έτος με τη διοργάνωσή του στη μακρινή Βραζιλία, οι Αθλητές μας πήγαν ανέλπιστα καλά και μας πρόσφεραν συγκινήσεις που δεν τις περιμέναμε  και τούτο μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Η Αποστολή των 96 Αθλητών, η οποία σχηματίσθηκε με πολλούς προσωπικούς κόπους του οικογενειακού και στενού κύκλου των Αθλητών και μεγάλης προσπάθειας της ΕΟΕ, φανέρωσε ότι σε καιρούς οικονομικά γκρίζους, οι Αθλητές μας μπορούν να ξεπεράσουν εαυτούς και να επιτύχουν ανώτερα αποτελέσματα, από τις εποχές της ευμάρειας.

Αποτέλεσμα όλων των ενεργειών ήταν να έχουμε ένα Χρυσό στο στίβο, αγνό και καθαρό, μαζί με ένα Χρυσό στη Γυμναστική και ακόμη ένα Χρυσό στη Σκοποβολή. Όλα Μετάλλια που ήρθαν  αποκλειστικά από την ακλόνητη πίστη των Αθλητών που τα κατακτήσανε.

Έτσι πολλαπλές οι αποδείξεις πως εάν η Πολιτεία αδιαφορεί, οι αθλητές μας μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ανάγκες του Αθλήματός τους, ακόμη και εάν δεν έχουν Σκοπευτήριο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μάλιστα δεν κατακτούν μόνο ένα Μετάλλιο, αλλά δυο.

Όλα αυτά αληθινά και συγκινητικά, αλλά τι κάναμε εμείς;

Νομίζω ότι ανταπεξήλθαμε με το παραπάνω στις υποχρεώσεις μας. Αυτό γιατί τόσο στα οικονομικά θέματα, όσο και στην προσφορά εργασίας αποδείξαμε ότι είμεθα αυτάρκεις και μπορούμε να καλύψουμε κάθε κενό ευθύνης.

Κατ’ αρχήν στη φετινή Ολυμπιακή χρονιά φέραμε στη δημοσιότητα μια εργασία ετών, με τα σύντομα βιογραφικά όλων των Ελλήνων που έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή των Olympians που είναι ή μπορούσαν να είναι μέλη μας. Αυτό το βιβλίο των 781 σελίδων και των 64 φωτογραφιών, με Πρόλογο του Προέδρου της ΔΟΕ Δρα Τόμας Μπαχ, μπόρεσε να εκδοθεί μόνο με την οικονομική συμπαράσταση του Προεδρείου μας. Με κάθε οικονομία, κόστισε συνολικά 10.000 ευρώ και καλύφθηκε πλήρως από την ΕΣΟΑ χωρίς βοήθεια.

Σχετικά, πρώτη την ιδέα αυτής της μορφής τη συγγραφή είχε ο Βρετανός Ιστορικός του Ολυμπισμού Γιάν Μπούχαναν το 1997 και για τούτο τιμήθηκε από τη ΔΟΕ με το «Olympic Order». Άλλοι ιστορικοί από άλλες χώρες δεν φαίνεται να το έχουν τολμήσει.

Αλλά εμείς προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο.

Ακολούθως αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, προγραμματισμένα να το κάνουμε, αλλά και ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα, κυκλοφορήσαμε ένα Ένθετο – Συμπλήρωμα, όπου υπάρχουν λεπτομερώς όλα τα αποτελέσματα των αθλητών της Αποστολής μας. Να σημειωθεί ότι από τους 96 οι 50 είναι εντελώς νέοι, για πρώτη φορά μετέχοντες και φυσικά καινούργιες εγγραφές στο δυναμικό των στελεχών μας.

Να προσθέσουμε ότι οι ενέργειές μας και η κάθε δραστηριότητά μας δεν έχει στόχο την αναγνώριση. Αυτό καλόν είναι να γίνεται, αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο των καθηκόντων μας.

Αναγνώριση αποτελεί π.χ η προμήθεια από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή 40 βιβλίων για τα μέλη της, πέρα εκείνων τα οποία προσφέραμε για τη Βιβλιοθήκη της Ολυμπιακής Ακαδημίας και για 12 ακόμη από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας.

Μια άλλη σημαντική και κυρίως ηθική αναγνώριση, αποτελεί η απονομή στον Πρόεδρό μας Γεώργιο Ανδρεάδη του επάθλου «BEPPE GROCE» της μεγαλύτερης τιμής της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Αυτό έγινε όχι μόνο για την πολλαπλή διοικητική συνεισφορά του επί δεκαετίες, αλλά κυρίως για τον πλούτο των τεχνικών γνώσεών του, στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της Ιστιοπλοΐας, όπου ο έλεγχος τήρησης των προδιαγραφών, ιδίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ακολούθως ο Ταμίας Δημήτρης Κουγεβετόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για τα Οικονομικά του Σωματείου, ενώ ο Πρόεδρος Γιώργος Ανδρεάδης, διάβασε μια ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου συνάδελφοι Mέλη της ΕΣΟΑ

Παλαιοί και νέοι OLYMPIANS

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω που είμαστε πάλι συγκεντρωμένοι εδώ όχι ως εξ υποχρεώσεως προς τη Γενική Συνέλευση αλλά σαν μια εσωτερική ανάγκη κατά διαστήματα να ανανεώνουμε την επαφή μας.

Τώρα να σας ενημερώσω για ποιο λόγο σας διαβάζω αυτό το κείμενο .

Η επιθυμία μου είναι γραπτώς να διατυπώσω την πρόταση μου και αυτή να καταχωρηθεί στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης, δεδομένου πως ζητώ επίσημα από το Σώμα της παρούσας Συνέλευσης να εγκρίνει μια πρότασή μου, η οποία  συνίσταται στο εξής :

Η Γενική Συνέλευση να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την προσεχή κοπή της Βασιλόπιτας ή σε μια άλλη ανάλογη περίσταση να τιμήσει όλους τους Έλληνες Αθλητές , οι οποίοι τόσο πολύ διακρίθηκαν στους φετινούς Ολυμπιακούς του Ρίο και μάλιστα κάτω από τις πλέον δύσκολες συνθήκες .

Εφ’ όσον το Σώμα συμφωνεί  νομίζω ότι θα βρούμε τον προσφορότερο δυνατό τρόπο για να ανταποκριθούμε στην απόφαση αυτής της Γενικής Συνέλευσης.

Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε δεξίωση και μεταξύ λευκού και ερυθρού οίνου αντηλλάγησαν ευχές για τις Άγιες Ημέρες που έρχονται, ενώ όσοι εξ εκείνων που δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το Βιβλίο των Olympians έσπευσαν να το παραγγείλουν, συνολικά 11 τα οποία και θα παραλάβουν στις διευθύνσεις τους με courier. Με την ευκαιρία των εορτών μπορούν και τώρα να το κάνουν όσοι το επιθυμούν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@hoa.gr και θα το έχουν την επόμενη ημέρα με αντικαταβολή της τιμής του, στην οποία περιλαμβάνεται και η δαπάνη αποστολής.