Ανάπτυξη στο πρόγραμμα μικτών αγωνισμάτων ΔΟΕ

Με την πρόσφατη απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, δείχνει να επιταχύνει το πρόγραμμα ανάπτυξης των μικτών Αγωνισμάτων των προσεχών Ολυμπιακών διοργανώσεων.

Για τους ΧΧΧΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο ήδη αποφάσισε να αντικαταστήσει 3 ανδρικά, από τα 15 συνολικά τελούμενα Αγωνίσματα Σκοποβολής, με 3 μικτής μορφής.

Δεν θα τελεσθούν: Το Τυφέκιο Πρηνηδόν, το Πιστόλι Ακριβείας και το Διπλό Τραπ. Από αυτά τα δυο πρώτα ήσαν μόνιμα και παραδοσιακά από το 1896. Η προαναγγελθείσα αφαίρεσή τους είχε ξεσηκώσει διαμαρτυρίες των Σκοπευτών. Μάλιστα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου οι Αθλητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν τη λύπη τους.

Αντί των παραπάνω αγωνισμάτων θα τελεσθούν τα μικτά αγωνίσματα Αεροβόλων Τυφεκίων – Πιστολίων και το (μονό) Τραπ.

Η επίσπευση των αποφάσεων προφανώς έχει ως σκοπό (μετά τις δοκιμές στο Μπακού) να προετοιμαστούν οι διοργανωτές διεθνών αγώνων και εθνικών πρωταθλημάτων, όπως και οι Σκοπευτές να επιτύχουν τους συνδυασμούς τους κατά ζεύγη.

Ίσως για τη δημιουργία ζευγαριών, σε εθνικό επίπεδο, αυτός ο συνδυασμός να είναι κάτι περισσότερο εύκολο από ότι σε συλλογικό, καθώς αυτή τη στιγμή (ιδίως στην Ελλάδα) δεν είναι ευχερές να υπάρξουν σκοπευτές – σκοπεύτριες του αυτού ή έστω ικανοποιητικού επιπέδου.

Ακόμη δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, για τον τρόπο διεξαγωγής του αγωνίσματος, του αριθμού των βολών, το σύστημα των τελικών κ.λ.π. Προφανώς αυτά θα ακολουθήσουν με αποφάσεις της Τεχνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ είναι πως ο αριθμός του συνόλου των Αθλητών που θα μετάσχουν στο Τόκιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 10.500.

Να θυμίσω ότι στο  Ρίο πέρυσι οι συμμετασχόντες ήσαν 11..237, περισσότεροι από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση, καθώς το 2012 ήσαν 10.820, το 2008 11.196, το 2004 στην Αθήνα 10.560 κ.λ.π.

Δεδομένου ότι οι χώρες αριθμητικά αυξάνουν, αλλά και κάποιες έξτρα συμμετοχές δημιουργούνται με τις εγκρίσεις της ΔΟΕ υπό την Ολυμπιακή Σημαία (Μετανάστες, Ελεύθεροι Αθλητές κ.λ.π) οι εθνικές συμμετοχές θα συρρικνωθούν ταυτόχρονα με τις «Wild Cards». Δηλαδή τις ατομικές προσκλήσεις κατ’ επιλογή της ΔΟΕ.

Ως παράδειγμα να σημειώσω ότι τα αγωνίσματα της Σκοποβολής παραμένουν 15, αλλά το σύνολο των Σκοπευτών από 390 τώρα περιορίζεται στους 360. Κάτι αντίστοιχο μπορεί π.χ να ισχύσει και στο Τένις όπου πιθανόν το όριο των 64 ή 32 (ανάλογα με την κατηγορία) να μειωθεί. Ίδωμεν.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ