Αναβρασμός Παραγόντων και μη για το «Αθλητικό Νομοσχέδιο»

Στην 33η Γ.Σ των Olympians αντιμετωπίσθηκε το θέμα του υπό επεξεργασία Αθλητικού Νόμου και κρίθηκε ότι αυτός απηχεί εθνική αθλητική υπόθεση, για την οποία το Προεδρείο της ΕΣΟΑ επιθυμεί μια ευρύτερη τοποθέτηση των Ελλήνων Πρωταθλητών, με τις θέσεις τους – απαύγασμα της πείρας τους – και τις τοποθετήσεις τους, με βάση την ελληνική πραγματικότητα.

Οι αντιδράσεις των Ελλήνων παραγόντων – και όχι μόνον – που φθάσανε μέχρι αποχής από κάθε σύσκεψη με εκπροσώπους Ομοσπονδιών, δείχνουν έναν αναβρασμό προερχόμενο από σφοδρές αντιθέσεις που αναφύονται από συγκεκριμένες διατάξεις, για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις.

Για την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων Olympians και Μελών της ΕΣΟΑ, θα σημειώσουμε εν συντομία τα διατυπωθέντα τις ημέρες αυτές:

  • Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ, που έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος FIBA και Πρόεδρος FIBA Ευρώπης, θεωρεί το κείμενο ανεπίτρεπτο και μόνο εκ του τίτλου του σχεδίου (των 87 σελίδων) που αναφέρει «…….ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ….» τονίζοντας ότι προσβάλει το σύνολο της εθελοντικής συμμετοχής. Επίσης συμφωνεί με τα Μέλη της ΕΟΕ, τα οποία κατά τη συνεδρίασή τους αποφάνθηκαν ότι αυτός ο τίτλος έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος, το οποίο – να προστεθεί – τηρούν με ιδιαίτερη προσήλωση.
  • Επίσης καθολική ήταν η αντίρρηση για την υπαγωγή του ελέγχου των Ομοσπονδιών στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
  • Ακολούθως ο παλαιός διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης, δικηγόρος, Πρόεδρος επί 20ετία της Ομοσπονδίας Κολύμβησης και πρώην Γεν. Γραμματέας της ΕΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, διατύπωσε την αδυναμία υλοποίησης του ποσοστού συμμετοχής 30% γυναικών στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, εκ πραγματικών και ουσιαστικών λόγων.
  • Αλλά διαμαρτυρίες με ψήφισμα διατύπωσαν και οι φοιτητές ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, καθώς το σχέδιο υποβαθμίζει ή και εξαλείφει τη δημόσια εκπαίδευση.

Εδώ πλέον εισερχόμεθα στα σημεία διατύπωσης της αντιμετώπισης των πραγμάτων στη ρεαλιστική μορφή τους. Κατ’ αρχάς δεν μπορείς να εισχωρήσεις στο διεθνή χώρο των Ομοσπονδιών εάν δεν έχεις μακρά και αξιόλογη θητεία στο εσωτερικό. Αυτό το σημειώνουμε καθώς το σχέδιο προβλέπει περιορισμούς θητείας στις Ελληνικές Ομοσπονδίες.

Θέσεις όπως αυτή του Γενικού Γραμματέα  της FIBA, στην οποία πρόσφατα αναδείχθηκε ο Ανδρέας Ζαγκλής, είναι απαραίτητες για τον Ελληνικό Αθλητισμό.

Ακολούθως οφείλουμε να δεχθούμε ότι από τον πρωταρχικό ελληνικό Αθλητικό Νόμο (τον γνωστό ως 75/75) η Πολιτεία αναζητούσε όλοι οι προπονητές να έχουν πτυχίο (και γνώσεις) πανεπιστημιακού επιπέδου, όχι μόνο εμπειρικές. Στην πράξη αυτό αποδείχθηκε, όχι ανέφικτο, αλλά δύσκολα επιτεύξιμο. Έτσι άρχισαν να λειτουργούν εξειδικευμένες  ανά σπορ βραχυπρόθεσμες σχολές, τις οποίες όμως λίγοι παρακολουθούν σοβαρά, λιγότεροι εξέρχονται επιτυχώς, ενώ οι περισσότεροι ακολούθως χάνονται.

Είναι γεγονός ότι οι νέοι μας σήμερα πρέπει να μαγνητίζονται από τα είδωλά τους και να προσελκύονται από αυτά. Κάτι απαραίτητο για να αποδέχονται τις οδηγίες των ινδαλμάτων τους και να αποδίδουν. Πάντως αυτό δεν προσφέρει συγχωροχάρτι στην Πολιτεία για να απονέμει τίτλους προπονητών κατά το δοκούν και να μην τηρεί το πνεύμα και το γράμμα των δικών της διατάξεων.

Η επεξεργασία του Αθλητικού Νόμου απαιτεί να προηγηθούν οι διεργασίες μελέτης των άρθρων (ανέρχονται σε 113) πριν αυτά καταγραφούν και παρουσιασθούν και να τροποποιηθούν ακολούθως ή να περάσουν.

Η γνώμη των Ελλήνων Olympians είναι απαραίτητη και έχει συμμένουσα βαρύτητα για τον Ελληνικό Αθλητισμό.

Εντολή ΕΣΟΑ
Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ