Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν με 9 Αθλήματα και 43 αγωνίσματα συνεχίζονται δε με 30 Αθλήματα και 302 αγωνίσματα, αναφερόμενοι πάντα στους θερινούς Αγώνες. Επίσης το 1896 τα Αθλήματα αφορούσαν αποκλειστικά την κατηγορία ανδρών ενώ σήμερα όλα περιλαμβάνουν (ακόμη και το Μποξ) αμφότερες τις δύο κατηγορίες ανδρών -γυναικών.
Νέο στόχο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποτελεί η δημιουργία μικτών Αθλημάτων (και αγωνισμάτων βεβαίως). Πρωτοπόρα εδώ είναι η Ιππασία, από το 1900 στο Παρίσι. Σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις του Αθλήματος αγωνίζονται από κοινού άνδρες και γυναίκες. Δεύτερο κοινό Ολυμπιακό Άθλημα είναι η Ιστιοπλοΐα, ενώ είναι ν’ ακολουθήσει η Τοξοβολία.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Το 1896 στην Αθήνα μετείχαν 14 χώρες, το 1936 στο Βερολίνο 49 και το 2012 στο Λονδίνο 204. Αυτό όταν τα επίσημα καταχωρημένα κράτη στον ΟΗΕ είναι 198. Είναι φανερό ότι ο Αθλητισμός πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.
Ιδού τώρα ο Πίνακας με τα Αθλήματα και πότε αυτά για πρώτη φορά αποτελούσαν μέρος του επισήμου προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΘΗΝΑ 1896
ΣΤΙΒΟΣ
Ο Α’ Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν του Απρίλιο του 1896 με 9 Αθλήματα, στα οποία κυρίαρχος ήταν ο Στίβος, όπως και σήμερα. Τα αγωνίσματα που τελέσθηκαν ήσαν λίγα και συγκεκριμένα. Φυσικά μόνο ανδρών. Κατά τα αρχαία πρότυπα. Οι Αγώνες είχαν ως κεντρικό τόπο τέλεσης το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο που έχει αγωνιστική Ιστορία 2500 ετών.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Άρχισε στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες με τα αρχέγονα ποδήλατα της εποχής, με αγωνίσματα κατά τις τότε αντιλήψεις και με τα περισσότερα εξ αυτών να τελούνται στο Ποδηλατοδρόμιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο Νέο Φάληρο. Αργότερα το «Γ. Καραϊσκάκης» έγινε Στάδιο και στη συνέχεια γήπεδο. Η ποδηλασία γυναικών άρχισε το 1984 στο Λος Άντζελες.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Άρχισε με τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα 3 αγωνίσματα της Ξιφασκίας φιλοξενήθηκαν στο ειδικά κατασκευασμένο τότε Ζάππειο Μέγαρο. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενήθηκαν οι άνδρες αθλητές των 13 άλλων χωρών. Δηλαδή το Ζάππειο ήταν το πρώτο Ολυμπιακό χωριό. Τα γυναικεία αγωνίσματα Ξιφασκίας άρχισαν το 1924.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ανδρικά μόνο αγωνίσματα της Γυμναστικής τελέσθηκαν στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες. Τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά όπου κυριαρχούσαν Γερμανοί και Έλληνες. Ανάμεσα στα αγωνίσματα της Γυμναστικής περιλαμβάνονται η διελκυστίνδα και η αναρρίχηση επί κάλω. Δηλαδή το ανέβασμα σε σχοινί. Η Γυμναστική γυναικών άρχισε το 1928.
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Πλούσιο το πρόγραμμα των αγωνισμάτων Σκοποβολής που περιλάμβανε όλες τις μορφές των όπλων. Επίσης ευρεία ήταν η συμμετοχή κρατών. Άλλωστε το απαιτούσαν οι συνθήκες της εποχής. Είναι σημαντικό ότι πολλά αγωνίσματα παραμένουν και σήμερα στην ίδια μορφή παρά την πρόοδο. Η Σκοποβολή γυναικών άρχισε το 1984.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Δεν θα μπορούσε ν’ απουσιάσει η Κολύμβηση από τους Α’ Ολυμπιακούς στην Ελλάδα. Μόνο που τελέσθηκε υπό δυσχερέστατες συνθήκες στον φουρτουνιασμένο όρμο του Νέου Φαλήρου, σε μια ημέρα και σε 2 μόνο αποστάσεις. Η Κολύμβηση γυναικών άρχισε το 1912.
ΤΕΝΙΣ
Το μοντέρνο (για την εποχή) Σπορ του Τένις ανδρών περιελήφθη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των Α’ Αγώνων και τελέσθηκε με επιτυχία στις νεότατες εγκαταστάσεις του Ομίλου κοντά στις στήλες του Ναού του Ολύμπου Διός. Το Τένις γυναικών άρχισε το 1900 στο Παρίσι.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Το πρόγραμμα των Α’ Αγώνων περιελάμβανε μόνο μια κατηγορία, αυτή των Βαρέων Βαρών. Τότε η δύναμη εκτιμάτο αποκλειστικά στο ανώτατο επίπεδό της. Η Άρση Βαρών γυναικών άρχισε το 2000 στο Σίδνεϋ.
ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΠΑΛΗ
Κατά τα αρχαία πρότυπα αλλά και επειδή η Ελεύθερη Πάλη ήταν κατά κύριο λόγο επαγγελματική, το 1896 τελέσθηκε μόνο η Ελληνορωμαϊκή.
ΠΑΡΙΣΙ 1900
ΙΠΠΑΣΙΑ
Οι II Ολυμπιακοί Αγώνες τελέσθηκαν στην γαλλική Πρωτεύουσα και οι Δυτικό – Ευρωπαίοι λάτρεις των αλόγων προσέθεσαν την Ιππασία. Με διαφορετικά όμως αγωνίσματα από τα σημερινά. Περιλάμβαναν μόνο άλματα εις Ύψος και Μήκος (!). Οι σύγχρονοι κανονισμοί αγώνων Ιππασίας (κοινό άθλημα ανδρών-γυναικών) καθιερώθηκαν το 1912.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το Ποδόσφαιρο είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους Γάλλους ευθύς εξ αρχής. Ήταν οι πρώτοι που ακολούθησαν τους εμπνευστές του, Βρετανούς. Άλλωστε και ο Γάλλος παράγων Ζύλ Ριμέ ήταν αυτός που πρώτος το προώθησε παγκόσμια. Το Ποδόσφαιρο γυναικών άρχισε το 1996.
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Ουσιαστικά τα ομαδικά Αθλήματα άρχισαν στο Παρίσι με το Ποδόσφαιρο και το Γουώτερ Πόλο, ανδρών, αμφότερα. Βέβαια οι κανονισμοί και η τεχνική έχουν διαφοροποιηθεί τελείως. Το Πόλο γυναικών άρχισε το 2000 στο Σίδνεϋ.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Σε διάφορες μορφές η Κωπηλασία Ανδρών άρχισε το 1900 στο Παρίσι. Φυσικά αργότερα εξελίχθηκε. Το 1976 άρχισαν και τα γυναικεία αγωνίσματα.
ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ 1904
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Στον Άγιο Λουδοβίκο, στη πρώτη τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στο Νέο Κόσμο, προστεθήκανε μόνο 2 Αθλήματα. Πρώτο ήταν οι Καταδύσεις Ανδρών από πλατφόρμα. Οι Καταδύσεις γυναικών άρχισαν στις 13 Ιουλίου 1912, στη Στοκχόλμη, πάλι από πλατφόρμα και όχι από αναπηδητήριο.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΛΗ
Οι Αμερικανοί λάτρεις της Ελεύθερης Πάλης την συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα των III Αγώνων, φυσικά στην ερασιτεχνική της μορφής. Να θυμηθούμε ότι εκεί έδρεψε δάφνες λίγα χρόνια αργότερα ο Τζιμ Λόντος με το περίφημο (επαγγελματικό) αεροπλανικό κόλπο του. Η Ελευθέρα Πάλη γυναικών άρχισε το 2004 στην Αθήνα.
ΛΟΝΔΙΝΟ 1908
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Οι διοργανωτές Βρετανοί προσέθεσαν τα δικά τους Αθλήματα στους IV Ολυμπιακούς. Ένα από αυτά ήταν και η Τοξοβολία, κατά τα έθιμα των Ιπποτών του Μεσαίωνα. Το Άθλημα τελέσθηκε το 1908 και στις δύο κατηγορίες ανδρών-γυναικών μέχρι το 1920. Μετά διεκόπη για να επανέλθει το 1972 στο Μόναχο.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Για την κατηγορία ανδρών άρχισε η Ιστιοπλοΐα το 1908 στο Λονδίνο. Για την κατηγορία γυναικών το 1992 στη Βαρκελώνη ενώ τα μικτά πληρώματα έγιναν αποδεκτά το πρώτον στην Ατλάντα το 1996. Βέβαια μία Ρεγκάτα κάποιας ανεπίσημης μορφής παρουσιάστηκε και το 1900 στο Παρίσι.
ΧΟΚΕΫ ΣΕ ΧΟΡΤΟ
Οι Βρετανοί τότε αγαπούσαν περισσότερο το Χόκεϋ σε Χόρτο από το Κρίκετ και το Ποδόσφαιρο. Έτσι το καθιέρωσαν το 1908 για την κατηγορία ανδρών. Διακρίνοντο μέχρι, οι μαθητές τους από την Ινδία και το Πακιστάν, να τους εκτοπίσουν. Το Χόκεϋ γυναικών άρχισε το 1980 στη Μόσχα.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912
ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ
Εμπνευστές του και εισαγωγείς του οι στρατιωτικοί της Σουηδίας. Το καθιέρωσαν έκτοτε με εξέλιξη όμως σημαντική, όσον αφορά τη διάρκειά του και τη μορφή τέλεσής του. Το 2000 στο Σίδνεϋ άρχισε και το Πένταθλο γυναικών.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936
ΜΠΑΣΚΕΤ
Στις Ολυμπιακές διοργανώσεις 1920 και 1924 δεν είχαμε νέες προσθήκες αθλημάτων αλλά το 1936 είχαμε 3 νέες εισόδους, με πρώτη αυτή του Μπάσκετ που είχε έρθει από το Νέο Κόσμο. Άρχισε στις 14 Αυγούστου με τους Αμερικανούς να κυριαρχούν. Το γυναικείο Μπάσκετ προστέθηκε το 1976 στο Μόντρεαλ.
ΧΑΝΤΜΠΩΛ
Άθλημα της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών. Ομαδικό, βασικά κλειστών χώρων. Για την κατηγορία ανδρών άρχισε το 1936, για την κατηγορία γυναικών μετά 40 χρόνια στο Μόντρεαλ.
ΚΑΝΟΕ – ΚΑΓΙΑΚ
Βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του Κάνοε και του Καγιάκ αλλά διοργανωτικά έχουν ενιαία μορφή. Η τέλεση του άρχισε στις 7 Αυγούστου του 1936 με το μονό Καγιάκ στα 10.000μ. αλλά αυτή η απόσταση δεν τελείται πλέον. Η κατηγορία γυναικών άρχισε μετά 12 χρόνια (δηλαδή μετά τον Β’ΠΠ) το 1948 στις 12 Ιουλίου.
ΤΟΚΙΟ 1964
ΤΖΟΥΝΤΟ
Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ασία, έτσι οι Ιάπωνες προσθέσανε το εθνικό τους άθλημα το Τζούντο. Φυσικά θα επιθυμούσαν και το Σούμο, αλλά επειδή μόνο αυτοί το καλλιεργούν δεν έγινε αποδεκτό. Για την κατηγορία γυναικών έπρεπε να περιμένουμε 28 ακόμη χρόνια, γιατί μόλις το 1992 στη Βαρκελώνη τελέσθηκε επίσημα.
ΒΟΛΕΫ
Ένα από τα λίγα Ολυμπιακά Αθλήματα στα οποία άρχισε ταυτόχρονα η τέλεση ανδρών και γυναικών. Ήταν το 1964 στο Τόκιο.
ΜΕΞΙΚΟ 1968
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Είναι αλήθεια ότι άργησε αρκετά να περιληφθεί το Μποξ στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ίσως γιατί μερικές χώρες – με πρώτη την Ολλανδία – το έχουν απομακρύνει από τα ενδιαφέροντά τους. Αντίθετα οι Αμερικανοί το λατρεύουν. Έτσι προσπάθησαν και είχαν 6 κατηγορίες το 1904 στο Σαιν Λούις αλλά λόγω της σύγχυσης επαγγελματιών –ερασιτεχνών δεν θεωρείται ότι άρχισε το 1908 αλλά το 1968. Το γυναικείο Μποξ από το 2012 με τις κατηγορίες των 51, 57 και 75 κιλών.
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ένα άθλημα αποκλειστικά για γυναίκες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Άρχισε σιγά – σιγά με το Duet για να εξελιχθεί σταδιακά σε μπαλέτο του νερού. Οι πιθανότητες να παραμείνει αποκλειστικά στο γυναικείο χώρο είναι μεγάλες.
ΣΕΟΥΛ 1988
ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ
Η δεύτερη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων από ασιατική χώρα έφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Πινγκ – Πονγκ όπου μονομαχούν μόνιμα Κινέζοι και Κορεάτες.
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992
ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
Νέα αθλήματα προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους. Οι καινούργιες γενιές μοιράζουν τα ενδιαφέροντά τους. Όλα τα Σπορ δεν κατακτούν πάντα έδαφος. Το Μπάντμιντον σε κατηγορίες ανδρών και γυναικών, που άρχισε στις 5/8/1992 ακόμη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του,
ΜΠΕΪΖΜΠΩΛ
Η δοκιμή, ή μάλλον η προσπάθεια, που έγινε στις 5 Αυγούστου το 1992 στη Βαρκελώνη, για το αμερικάνικης καταγωγής και προέλευσης ανδρικό αυτό Σπορ, δεν φαίνεται ν’ αποκτά φίλους.
ΑΤΛΑΝΤΑ 1996
ΣΟΦΤ ΜΠΟΛ
Ότι ισχύει για το Μπέιζμπολ ισχύει και για το αδελφό Σπορ που είναι το Σοφτμπολ για τις γυναίκες. Θεωρείται μάλλον απίθανο και αυτό να έχει μέλλον, παρά την προσπάθεια των ΗΠΑ το 1996.
ΜΠΗΤΣ ΒΟΛΕϊ
Αντίθετα το Βόλεϊ στην άμμο κερδίζει συνεχώς έδαφος και μάλιστα προσελκύει και άλλα Σπορ στην άμμο, όπως το ποδόσφαιρο και την Πάλη. Ιδίως το Μπητς-Βόλεϊ γυναικών ενθουσιάζει και τα 2 φύλα. Αμφότερα καθιερώθηκαν το 1996 και έκτοτε τελούνται συχνά-πυκνά και σε απλούς αγώνες σε κεντρικές πλατείες, με φερτή άμμο.
ΣΙΔΝΕΫ 2000
ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
Οι Αυστραλοί δεν έχουν δημιουργήσει δικά τους Αθλήματα. Κυριαρχούνται γενικώς από τα βρετανικά. Το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ πάντως, μετά από απόφαση της ΔΟΕ φυσικά, περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους το Ταε Κβον Ντο και για τις 2 κατηγορίες, ανδρών-γυναικών. Έχει ασιατική προέλευση, όμως φαίνονται ότι παγιώθηκε κυρίως για την κατηγορία ανδρών. Βεβαίως Τζούντο και Ταε Κβον Ντο δείχνουν να κερδίζουν σε δημοφιλία έναντι της Πάλης.
ΤΡΙΑΘΛΟ
Προστέθηκε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και περιλαμβάνει, σε σειρά, τα αγωνίσματα Κολύμβησης, Ποδηλασίας και Δρόμου Αντοχής. Θεωρείται ότι καλύπτει περισσότερο αντιπροσωπευτικά τις σύγχρονες απαιτήσεις ενώ παρουσιάζει απείρως λιγότερα προβλήματα (για αθλητές και οργανωτές) από το Μοντέρνο Πένταθλο, του οποίου το μέλλον δεν είναι εξασφαλισμένο.
ΔΙΑΚΟΠΕΝΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΙΣΙ 1900
Προσπάθησαν να εντάξουν – με σύμφωνη τη γνώμη της ΔΟΕ – τα αγγλογεννημένα Κρίκετ, Κρόκετ, Γκόλφ (Α+Γ), Ράγκμπυ, το λατινογενές Πόλο Ιππασίας και την ελληνογενή διελκυστίνδα. Κανένα δεν επιβίωσε για διαφόρους λόγους. Μόνο η διελκυστίνδα – λόγω προσαρμογής των σκωτσέζων – έφθασε μέχρι τους Ολυμπιακούς του 1920. Επίσης το 1900 δοκιμάστηκε η ισπανική Πελότα ανδρών χωρίς συνέχεια.
ΣΑΙΝ ΛΟΥΙΣ 1904
Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η προσπάθεια των Αμερικανών για το Λακρός το 1904.
ΛΟΝΔΙΝΟ 1908
Λόγω Τάμεση και της Βιομηχανικής επανάστασης οι Άγγλοι το 1908 επιχείρησαν να καθιερώσουν τα μηχανοκίνητα σκάφη. Η προσπάθεια δεν απέδωσε, ίσως λόγω των ταχύτατων μηχανολογικών εξελίξεων. Σήμερα οι αντιλήψεις σταδιακά αλλάζουν. Επίσης το 1908 έγινε προσπάθεια για τις αγωνιστικές ρακέτες χωρίς αίσια συνέχεια.
Να σημειωθεί ότι κατά πάγια αρχή η ΔΟΕ στην εκάστοτε διοργανώτρια χώρα επιτρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ένα η δύο «εθνικά» Σπορ.