Σε πάρα πολλά Σπορ δεν υπάρχουν διάσημοι Ολυμπιονίκες. Όμως δεν μπορεί ένας σωστός ερευνητής να αγνοεί αυτούς, που ίσως ευρύτερα είναι άγνωστοι, δεν έχουν δημοφιλία, λόγω αθλήματος, αλλά στο Σπορ όπου μετέχουν θεωρούνται ως μοναδικές προσωπικότητες.
Ο Μπεν Αινσλι εκτός από τα 5 Μετάλλια τα οποία έχει κατακτήσει στην Ιστιοπλοΐα σε 5 ΟΑ που έχει λάβει μέρος, έχει και άλλα σημαντικά να τον χαρακτηρίζουν. Πρώτον είναι ο ιστιοπλόος με τα περισσότερα Ολυμπιακά Μετάλλια από κάθε άλλον. Να σημειωθεί στο Σπορ αυτό η συμμετοχή ενός αθλητή, υποχρεωτικά εκ των πραγμάτων, είναι μια και μοναδική σε ένα αγώνισμα (ή κατηγορία). Δεύτερον ο Μπεν Αινσλι αλλάζει τις κατηγορίες όπου μετέχει σαν τα πουκάμισά του. Λέιζερ, Φινν, Ιστιοσανίδα και δεν συμμαζεύεται. Σε όλες με Ολυμπιακά Μετάλλια. Τρίτον αλλάζει και υπηκοότητα. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο ανορθόδοξα. Συνήθως αλλάζει κανείς εθνικότητα συμμετοχής όταν: διαλυθεί η χώρα του (περίπτωση ΕΣΣΔ), ή λάβεις νέο διαβατήριο μετά από πολιτικό άσυλο, ή είσαι υπήκοος μιας καινούργιας χώρας, δηλαδή νέο μέλος της ΔΟΕ. Όπως η περίπτωση των Ελληνοκυπρίων. Για τον Αινσλι δεν συνέτρεχε τίποτα από τα παραπάνω. Εν τούτοις κατόρθωσε στους ΟΑ 1996, 2000 και 2004 να αγωνισθεί ως Βρετανός και στους επόμενους 2008, 2012 ως Νεοζηλανδός. Τα Μετάλλια όμως πάντα κατακτώντο.
Ο Αινσλι άρχισε τους Αγώνες του το 1996 στην Ατλάντα με τα Λέιζερ και τα δυο πρώτα Μετάλλιά του (1996 – 2000) κατακτήθηκαν με δραματικό τρόπο (ισοβαθμίες, ποινές, πολύωρες συνεδριάσεις των κριτών κ.λ.π.) κυρίως με αντίπαλο τον Βραζιλιάνο Ρόμπερτ Σέιντ, που ήταν και ολίγον φίλος του. Το 2004 στο Φάληρο, ο Ρόμπερτ Σέιντ νίκησε, αλλά ο Αινσλι είχε προτιμήσει να κατακτήσει το Χρυσό στα ιστορικά (από το 1920) Φινν, περισσότερο εύκολα και ευχάριστα. Αυτό γιατί είχε ήδη 3 παγκόσμιους τίτλους. Το 2004 ήταν η τελευταία χρονιά που αγωνιζόταν με τα βρετανικά χρώματα και τα Φινν ή Λέιζερ. Από το 2008 ήταν Νέο – Ζηλανδός και Γουίντσέρφερ, αλλά πάλι με 2 Χρυσά το 2008 και το 2012 που ήταν πλέον 37 ετών.