ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΓΙΕΦ ΝΑΜΙΚ

-

Το Αζερμπαϊτζάν, ανεξάρτητο από το 1991, πέρασε το 1993 τις γνωστές «παιδικές ασθένειες» των νέων κρατών και έκτοτε προχωρά σε μια οπωσδήποτε καθορισμένη πορεία. Με 8 μύρια Αζέρους – ως επί το πλείστον – έκταση κατά πολύ μικρότερη της Ελλάδας, στη δυτική πλευρά της Κασπίας Θάλασσας, είναι ένα κράτος, με πλούσιο υπέδαφος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Πρωτεύουσα, το Μπακού, ανέλαβε τη διοργάνωση των πρώτων αγώνων του Ο.Ε της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε ότι η χώρα εντάσσεται στην Ευρώπη. Καλώς.

Με ασιατικές προδιαγραφές και παραδόσεις, τα βαρέα αθλήματα (ιδίως η Ελευθέρα Πάλη) κυριαρχούν στην φίλαθλη αντίληψη των κατοίκων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε πρώτος Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν να είναι ο σωματώδης Γκειντάρ Αλίγιεφ και το πρώτο Ολυμπιακό Μετάλλιο να το φέρει στη χώρα ο μικρόσωμος Νακίμ Αμπντουλάγιεφ το 1996. Επί πλέον ο αγώνας του τελικού μεταξύ του Αμπντουλάγιεφ και του Βούλγαρου Βαλεντίν Γιορντάνωφ, ήταν φοβερά επεισοδιακός, με τον Βούλγαρο να έχει υπέρ αυτού τις επιτυχίες του, καθώς στην μακρά καριέρα του (ήταν ήδη 36 ετών) είχε 6 Παγκόσμιους και 7 τίτλους. Ο νεαρός Αμπντουλάγιεφ κατόρθωσε να πάει ο αγώνας σε «overtime», αλλά η ήττα δεν ήταν αποδεκτή. Ο Αζέρος προπονητής όρμησε στους κριτές ενώ ο μικρόσωμος Ναμίκ κάθισε στη μέση του «ταπί» ακίνητος σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία 2 λεπτών. Να σημειώσω ότι η κατηγορία των 52 κιλών, που έχει μια Ολυμπιακή ιστορία από το 1904 δεν τελείται πλέον. Η μικρότερη κατηγορία σήμερα στην Πάλη είναι τα 56 ή τα 58 κιλά, ανάλογα με το πνεύμα που επικρατεί στη FILA. Η κατηγορία των 52 κιλών τελέσθηκε για τελευταία φορά το 2000 στο Σίδνεϋ. Ίσως για να κατακτήσει και το Χρυσό ο Αμπντουλάγιεφ σε έναν άλλο επεισοδιακό αγώνα όπου ο ηττημένος Σάμουελ Χένσον (ΗΠΑ) ήταν αυτός που έπαθε υστερική κρίση και απέρριψε το Μετάλλιό του. Φαίνεται ότι όντως οι παλαιστές είναι ιδιαίτερα συναισθηματικοί.

Αλλά να επιστρέψω στο 1996 και στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Γκέινταρ Αλίγιεφ διότι έχει ενδιαφέρον. Όταν επέστρεψε η Αποστολή του Αζερμπαϊτζάν από την Αμερική και τους ΟΑ της Ατλάντα με το (μοναδικό) Αργυρό Μετάλλιο, ο Αλίγιεφ έδωσε εντολή να θεωρηθεί Χρυσό. Έτσι – ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα – νεαρός Αζέρος δέχθηκε όλους τους επαίνους και το οικονομικό «πριμ» της Κυβέρνησης, ενός Χρυσού Ολυμπιονίκη. Από φίλαθλη άποψη ο Πρόεδρος έκανε μια επαινετή πράξη που είχε ως αποτέλεσμα στους επόμενους ΟΑ τα μετάλλια να αυξηθούν σε 3,5,7 κ.λ.π.