ΒΑΛΑΣΙΕΒΙΤΖ ΣΤΑΝΙΣΛΑΒΑ

-

Εδώ και μισό περίπου Αιώνα ισχύει στους ΟΑ το «sextest», το οποίο έχει εντελώς απλουστευθεί. Μάλιστα εκδίδονται και «ταυτότητες» ή κάρτες πιστοποίησης, οι οποίες έχουν ισχύ και παρουσιάζονται όταν αυτό είναι απαραίτητο. Βεβαίως έχουν καθοριστεί και τα στάνταρ που διαχωρίζουν τις αθλήτριες από τους άνδρες αθλητές. Αλλά μέχρι και το 1964 τα πράγματα ήσαν συγκεχυμένα και εστηρίζοντο στη δήλωση.

Η Στέλλα Βαλς είναι η εξέλιξη του ονόματος Στανισλάβα Βαλλάσιεβιτς που γενν. το 1911 στο Ρύπιν της Πολωνίας και σε πολύ μικρή ηλικία μετέβη και εγκαταστάθηκε στο Κλήβελαντ. Σύντομα έδειξε τα αθλητικά προσόντα της και το 1932, σε ηλικία 21 ετών στους ΟΑ του Λος Άτζελες κατάκτησε την πρώτη θέση στα 100μ με χρόνο 11.9 που ισοφάριζε το ρεκόρ κόσμου. Αλλά όχι ως αμερικανίδα, αλλά ως πολωνέζα με την έγκριση της Πρεσβείας της Πολωνίας και το αρχικό της όνομα Στανισλάβα Βαλάσιεβιτς. Το 1936 στους ΟΑ του Βερολίνου επανέλαβε τη συμμετοχή της με τα χρώματα της Πολωνίας, αλλά παρά τη βελτίωση της επίδοσής της στα 100μ σε 11.7 τερμάτισε 2η μετά την Χέλεν Στέφενς (ΗΠΑ). Τα 200μ προστέθηκαν στο πρόγραμμα των ΟΑ το 1948 και τότε το παγκόσμιο κατείχε η Βαλάσιεβιτς με χρόνο 23.6. Η αθλήτρια διατήρησε το πολωνικό της διαβατήριο μέχρι το 1947.

Η ιστορία της αθλήτριας, παρά τα διάφορα που είχαν γραφτεί, π.χ περί ανδρικού διασκελισμού και άλλα θα παρέμενε στο σκοτάδι της άγνοιας εάν στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 η Στέλλα Γουώλς δεν βρισκόταν σε ένα Σούπερ Μάρκετ στο Κλήβελαντ. Εκεί στο πάρκινγκ του καταστήματος κατά λάθος σκοτώθηκε στη διάρκεια απόπειρας ληστείας. Στη νεκροτομή που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι είχε αμφότερα τα χρωματοσώματα ανδρός και γυναικός. Επίσης είχε αμφότερα τα όργανα σε περιορισμένη ανάπτυξη. Την εποχή εκείνη το γεγονός αποτελούσε ταμπού και επεμβάσεις δεν μπορούσαν να γίνουν. Με τα σημερινά δεδομένα δεν εδικαιούτο να αγωνίζεται στην κατηγορία γυναικών. Χάριν της ιστορίας. Είχε κατακτήσει 11 Παγκόσμια Ρεκόρ, 41 Πρωταθλήματα ΗΠΑ και δυο Ολυμπιακά Μετάλλια.