ΒΑΝΓΚΕΝΧΑΙΜ ΚΟΝΡΑΝΤ ΦΟΝ

-

Ο Λοχαγός Κόνραντ Φράιχερ φον Βάνγκενχαϊμ, γενν. στη Γερμανία στις 20 Αυγούστου 1909 και αυτοκτόνησε στη Σιβηρία στις 28 Ιανουαρίου 1953. Έγινε διάσημος με τον τρόπο που κατάκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στους ΟΑ του Βερολίνου, με την πολεμική του δράση, όπως και για τους λόγους που προτίμησε να φύγει από τη ζωή.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, πρωταθλητής Ιππασίας στην αντοχή, μετείχε το 1936 στους ΧΙ ΟΑ του Βερολίνου, στο ομαδικό αγώνισμα των «3 ημερών». Στη διάρκεια του «στηπλτσέιζ» το άλογό του «Κούρφυρστ» έκανε άρνηση σε ένα εμπόδιο με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να τραυματισθεί σοβαρά στον τράχηλο. Καθώς γνώριζε ότι εάν αποχωρούσε θα μηδενίζετο η ομάδα του, συνέχισε – παρά τους φοβερούς πόνους – και υπερπήδησε με επιτυχία και τα υπόλοιπα 32 εμπόδια. Την επόμενη ημέρα σχεδόν δεν μπορούσε να κρατήσει τα χαλινάρια και προσπαθούσε να οδηγήσει τον «Κούρφυρστ» φωναχτά. Ήταν ακόμη φανερό ότι και ο ίππος υπέφερε, διότι τρίκλιζε. Τελικά όχι μόνο τερμάτισαν στο Στάδιο υπό τα θερμά χειροκροτήματα 100.000   θεατών, αλλά κέρδισαν την πρώτη θέση στο ομαδικό, με 676,65β έναντι 991,70 της Πολωνίας και 9.195,50 της Βρετανίας. Η διαδρομή των «3 ημερών» αποδείχθηκε ότι ήταν τόσο σκληρή, ώστε 3 ίπποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στον αγώνα, ενώ δεν τερμάτισε το 1/3 των μετεχόντων.

Ο Κόνραντ Φον Βανγκενχάιμ σύμφωνα με την παλαιά πρωσική παράδοση ακολούθησε καριέρα ως αξιωματικός. Ο Β’ ΠΠ τον έφερε στα πεδία των μαχών της Ανατολικής Ευρώπης, αρχικά ως επικεφαλής μονάδος και στη συνέχεια ως ανώτερο αξιωματικό στις μάχες του Στάλινγκραντ (σήμερα Βόλβογκραντ). Όταν ο Στρατάρχης Φον Πάουλους, περικυκλωμένος, δεν είχε άλλη λύση παρά την παράδοση, 90.000 Γερμανοί στρατιωτικοί οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία. Μετά παρέλευση ολίγων ετών από το τέλος του πολέμου επετράπη, σε κάποιους απλούς στρατιώτες, που είχαν κατορθώσει να επιζήσουν, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κυρίως στην Ανατολική Γερμανία. Όταν ο Βανγκενχάιμ πληροφορήθηκε πως ως ανώτερος αξιωματικός και αριστοκράτης, δεν θα είχε ποτέ άδεια να επιστρέψει, αυτοκτόνησε. Η ιστορία του έχει γίνει «bestseller» βιβλίο συγκρατούμενού του στη Σιβηρία.