ΕΛ ΜΟΥΤΑΒΑΚΕΛ ΝΑΒΑΛ

-

Κερδίζει για αρκετούς λόγους μια θέση στις διασημότητες, ανάμεσα στους ήρωες και αντι – ήρωες των Ο.Α. Κατ’ αρχήν η Ναβάλ Ελ Μουνταβακέλ ήταν η πρώτη νικήτρια του πρώτου αγώνα 400μ μετ’ εμποδίων στην ιστορία των Ο.Α. Βρισκόμαστε στο 1984 στο Λος Άτζελες όπου η ΟΑ έκρινε ότι πρέπει να καθιερωθεί το αγώνισμα, στα πλαίσια της συνεχούς ανανέωσης και ανάπτυξης των αθλημάτων και αγωνισμάτων. Με την ευκαιρία, το 1980 είχαμε στους ΟΑ 203 αγωνίσματα και το 2012, 302.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το Μαρόκο είναι η πλέον απελευθερωμένη μουσουλμανική χώρα, όσον αφορά την εμφάνιση των γυναικών. Τα «ταμπού» ισχύουν (όπως και η μαντήλα) για όσες θέλουν να τα τηρούν. Έτσι π.χ βλέπουμε στα μοντέρνα στάδια της χώρας, μέσα στο στίβο, τις μαροκινές αθλήτριες να αγωνίζονται με τα πολύ ελαφρά (μέχρι υπερβολής) αθλητικά ρούχα και στις κερκίδες άλλες νέες κοπέλες «μπουμπουλομένες» μέχρι το κεφάλι να χειροκροτούν.

Η μικρόσωμη Μουταβακέλ πήρε τον αγώνα (τα εμπόδια έχουν ύψος μόνο 76 πόντους) με χρόνο 54.61, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 53.58 της Μαργαρίτα Πονομάριεβα. Κανείς τότε δεν διανοήθηκε να αντιδράσει. Όταν το 2004 η Φανή Χαλκιά κέρδισε στην Αθήνα τα 400μ εμπόδια με 52.82 (το παγκόσμιο ήταν 52.34 της Γιούλιγια Πετσενίκα) όλοι άρχισαν να διατυπώνουν ερωτηματικά. Το αστείο είναι πως και στις 2 περιπτώσεις οι ρεκορντγούμεν ποτέ δεν υποστήριξαν τις παγκόσμιες επιδόσεις τους στους Ο.Α. ίσως διότι στους αγώνες αυτούς οι αναλύσεις τηρούνται με την επιβεβλημένη σχολαστικότητα.

Η μελαψή (βεβαίως) Μουταβακέλ με το Χρυσό Μετάλλιο πρόσφερε για πρώτη φορά αυτή την τιμή στη χώρα της και ακόμη ήταν η πρώτη μουσουλμάνα που το κατέκτησε. Όταν στις 2 το βράδυ, ζωντανά στην πόλη της την Καζαμπλάνκα, είδαν τη νίκη, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν και ο Βασιλιάς του Μαρόκο αποφάσισε όλα τα κορίτσια που γεννήθηκαν εκείνη την ημέρα να ονομασθούν Ναβάλ. Τώρα βέβαια πια μέρα; Στις 8 Αυγούστου που έγινε ο αγώνας ή στις 9 Αυγούστου που ήταν στο Μαρόκο; Λεπτομέρειες. Ακολούθως το 1988 (πριν τριανταρίσει) η Ναβάλ έγινε η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως Αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Μαρόκο.