Το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στο Μόντρεαλ το 1976 και τα δυο παγκόσμια Χρυσά το 1976 και το 1977 έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τον Γερμανό Ξιφομάχο Τόμας Μπαχ, από τη στιγμή που έγινε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό για δυο (ή και τρεις) σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος, καθώς ουδέποτε μέχρι τώρα η ΔΟΕ είχε στη θέση του Προέδρου Χρυσό Ολυμπιονίκη. Ακόμη και ο Ζαγκ Ρογκ ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας, αλλά όχι Ολυμπιονίκης. Δεύτερον η Γερμανία για πρώτη φορά αποκτά στον αθλητικό χώρο την υψηλότερη διοικητική θέση. Είχαν επιλεγεί για τη θέση αυτή εκπρόσωποι από πολλές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο κ.λ.π.) αλλά όχι από Γερμανία. Αντίθετα μάλιστα παρά τη μεγάλη προσφορά της στον αθλητισμό είχε δυσχέρειες να διαθέτει ακόμη και απλό μέλος στην Ολομέλεια της ΔΟΕ. Αιτία οι 2 Παγκόσμιοι πόλεμοι στους οποίους πρωταγωνίστησε και έχασε, διότι εάν τους κέρδιζε «αλλοίμονο στους ηττημένους». Μόλις το 1989 η Γερμανία είχε μέλος στη ΔΟΕ τον Βάλτερ Τρέγκερ.

Ο Τόμας Μπαχ γενν. το 1953 στο Βύρτζμπουργκ (της Δυτικής Γερμανίας) και τελείωσε τη Νομική στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Ακολούθως έλαβε το Διδακτορικό του και εργάσθηκε ως Δικηγόρος με ειδικότητα τα διεθνή οικονομικά θέματα.

Το 1981 εκπροσώπησε τους Γερμανούς αθλητές στην Ολυμπιακή Σύνοδο του Μπάντεν – Μπάντεν. Το 1991 έγινε μέλος της ΔΟΕ στην οποία εξελέγη Αντιπρόεδρος το 2000, επανεκλεγείς το 2006. Το 2011 ήταν ιδρυτικός Πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.