Η Νορβηγία μπορεί να μην έχει στους (κυρίαρχους) θερινούς ΟΑ, να επιδείξει επιφανείς αθλητές, αλλά στους χειμερινούς επικρατεί απόλυτα. Είναι εντυπωσιακό ότι οι 3πρώτοι σε Ολυμπιακά Μετάλλια αθλητές, από όλες τις χώρες, είναι Νορβηγοί. Πρώτος ο Όλε Είναρ Μπιορντάλεν με 13 Μετάλλια (8 – 4 – 1), δεύτερος ο Ντέλι Μπιόρντ με 12 Μετάλλια (8 – 4 – 0) και τρίτος ο Μπιόγκεν Μάριτ με 10 Μετάλλια (6 – 3 – 1). Κανένας άλλος χειμερινός αθλητής, από οποιοδήποτε κράτος είχε ποτέ τόσες διακρίσεις στα 90 χρόνια τέλεσης των Χειμερινών ΟΑ (1924 – 2014).
Ο Όλε Είναρ Μπιορντάλεν κατέκτησε τα Μετάλλιά του στις τελευταίες 5 διοργανώσεις (1998 – 2002 – 2006 – 2010 – 2014) στα ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα του Διάθλου, το οποίο διεθνώς αναφέρεται ως «Biathlon» από την παραφορά της σχετικής ελληνικής λέξης.
Με γεγονός ότι καλύτερος Νορβηγός αθλητής των θερινών ΟΑ είναι ο σκοπευτής Όλε Λίλε – Όλσεν με 6 Μετάλλια (5 – 1 – 0) στους ΟΑ 1920 – 1924 καταλήγει κανείς στη σκέψη ότι η φύση της χώρας με τους χειμώνες διαρκείας και το πλούσιο κυνήγι, όλων των μορφών, βοηθά ή κατευθύνει τους προικισμένους με αθλητικά προσόντα Νορβηγούς προς το Δίαθλο. Εδώ μια διευκρίνιση είναι απαραίτητη. Υπάρχει ουσιώδης διαφορά μεταξύ αγωνιστικής σκοποβολής, κυνήγι με καρτέρι και σκοποβολή, στα πλαίσια επίπονου αγώνα δρόμου. Στην περίπτωση του Διάθλου η ηρεμία, η αφοσίωση, η επιμελημένη προσοχή πάνε περίπατο. Ακόμη και η ρύθμιση της αναπνοής, με εισπνοές – εκπνοές ανάμεσα στις βολές, εκτροχιάζεται. Ο Διαθλητής πρέπει να σκοπεύει με επιτυχία μέσα από την κόπωση, το λαχάνιασμα και τους σφυγμούς του στο κόκκινο. Κάτι που απαγορεύεται δια ροπάλου στους ορθόδοξους σκοπευτές. Οι άλλοι δυο Νορβηγοί που κατέχουν την β’ και γ’ θέση στην κατάταξη των Μεταλλίων των Χειμερινών ΟΑ, δηλαδή ο Μπιόρντ και ο Μάριτ είναι αμφότεροι αθλητές του «Κρος – Κάντρυ» και έχουν κατακτήσει τα Μετάλλιά τους αντίστοιχα τις περιόδους 1992 – 1998 και 2002 – 2014.