ΦΕΡΕΪΡΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΑΝΤΕΜΑΡ

-

Ανεξάρτητα ύψους επιδόσεων, ίσως είναι ο μεγαλύτερος τριπλουνίστας όλων των εποχών. Μπορεί ο Γεωργιανός Βίκτωρ Σανέγιεφ να κατάκτησε 3 Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια ή ο Βρετανός Γιόναθαν Έντουαρτς να έφθασε τα 18.29, αλλά ο Αντεμάρ Φερέϊρα ντα Σίλβα έκανε σε όλα την υπέρβαση, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τεχνικά μέσα, διατροφή ενώ τα Μήντια υπολειτουργούσαν.

Γιός εργάτη των σιδηροδρόμων της Βραζιλίας, ο αρκετά μελαψός έως σκούρος Αντεμάρ, γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1927 σε μια καλής ποιότητας «φαβέλα» που για την εποχή της η ύπαρξή της αποτελούσε κοινωνικό προνόμιο. Η μητέρα του ήταν υπηρέτρια, όμως με 2 μισθούς στο σπίτι ο Αντεμάρ μπόρεσε να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να αναδείξει όλο το ταλέντο του. Το 1948 ήταν 21 ετών και πολύ καλός άλτης στο άλμα τριπλούν, αλλά δεν μπόρεσε να προκριθεί για τους ΟΑ του Λονδίνου. Επιλεγήκανε οι Τζεράλντο ντε Ολιβέιρα (5ος με 14.82) και ο Χέλλιο Κουτίνχο ντε Σίλβα (8ος με 14.49) όμως ένα πιθανό ταξίδι στην Ευρώπη εκτόξευσαν τον Αντεμάρ. Τα κατάφερε να προκριθεί το 1952 για τους ΟΑ στο Ελσίνκι. Και πως τα κατάφερε: Πρώτον κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ με 16.01 και δεύτερον στις 6 προσπάθειές του στο Ελσίνκι το ξεπέρασε 4 φορές για να το φθάσει στα 16.22. Τέτοια βελτίωση πόντο – πόντο, μόνο αργότερα η Γιολάντα Μπάλς στο ύψος πέτυχε. Το 1956 οι ΟΑ ήσαν στη Μελβούρνη και ο Αντεμάρ Φερέιρα Ντα Σίλβα είχε βελτιώσει το Παγκόσμιο στα 16.56, ενώ κατάκτησε και το Χρυσό με 16.35, που φυσικά ήταν Ολυμπιακό Ρεκόρ. Αλλά η νίκη του στην Αυστραλία δεν ήταν τόσο εύκολη όσο στο Ελσίνκι. Ο εντελώς άγνωστος 22 ετών Ισλανδός Βίγιαμουρ Εϊναρσον είχε τεθεί επικεφαλής με 16.26 (Ολυμπιακό Ρεκόρ) και μόλις στο 4ο άλμα ο Αντεμάρ τον ξεπέρασε. Μετά τον αγώνα οι δημοσιογράφοι έψαχναν για μεταφραστή στα ισλανδικά. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο Είναρσον μιλούσε άψογα αγγλικά, καθώς είχε αποφοιτήσει από το Κολέγιο Ντάρτμουθ του Νιου Χάμσαϊρ. Ήταν αυτό το πρώτο Μετάλλιο για την Ισλανδία. Η Βραζιλία ξανακέρδισε Χρυσό το 1980.

Το 1958 ο Αντεμάρ έπαιξε στο διεθνές φιλμ «Μπλακ Ορφεύς» και έτσι έγινε όχι απλά ο μόνος Λατινο – Αμερικανός με 2 Χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια, αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας ηθοποιός.