Είναι απαραίτητο να δώσω μερικά βασικά στοιχεία για το άγνωστο γενικά Σόφτμπολ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι το «Μπέιζμπολ» για τις γυναίκες, με τα κύρια χαρακτηριστικά του να παραμένουν αλλά με κάποιες ιδιαίτερες τροποποιήσεις, όχι πολύ σημαντικές για τους μη ειδικούς.

Στους Ο.Α έκανε την πρώτη εμφάνισή του το 1996 στην Ατλάντα, με τουρνουά 8 ομάδων. Σ’ αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν η οργανώτρια χώρα, οι 4 καλύτερες εθνικές ομάδες του πλέον πρόσφατου παγκοσμίου πρωταθλήματος και 3 νικήτριες περιφερειακών αγώνων. Από τις χώρες της Ευρώπης, μέχρι τώρα σημειώνεται μόνο η συμμετοχή της Ολλανδίας το 1996 και της Ιταλίας το 2000 και το 2004 στην Αθήνα. Μάλιστα εμείς την κερδίσαμε, καθώς επιλέξαμε παίκτριες και από την αλλοδαπή και τερματίσαμε στην 7η θέση.

Οι αμερικανίδες κέρδισαν 3 Χρυσά Μετάλλια στις διοργανώσεις 1996 – 2000 – 2004 με 3 παίκτριες να περιλαμβάνονται και στις 3 αυτές επιτυχίες. Ήσαν η Λίζα Φερναντέζ, η Λάουρα Μπεργκ και η Λόρυ Χάρριγκαν.

Η Λίζα Φερναντέζ υπήρξε όχι μόνο η κορυφαία «πίτσερ» των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά μιας ολόκληρης οκταετίας κατά την οποία η ομάδα των ΗΠΑ είχε την απόλυτη υπεροχή. Ιδίως στην Αθήνα η Φερναντέζ είχε μια εντυπωσιακή απόδοση με 4 νίκες και 545 κτυπήματα. Στην Αθήνα η Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασε να έχει κερδίσει 70 παιχνίδια στη σειρά (από το 2000) και να διατηρεί την κατοχή όλων των διεθνών τίτλων από το 1986. Έτσι στην Αθήνα οι 7 αμερικανίδες (του αγώνα) νίκησαν τις γιαπωνέζες με 41 – 0 και τις αυστραλές με 10 – 0, οι οποίες κέρδισαν όλες τις άλλες αντιπάλους τους και κατέκτησαν το Αργυρό Μετάλλιο, για πρώτη φορά. Στο παιχνίδι του τελικού ΗΠΑ – Αυστραλία 5 – 1 η Λίζα Φερναντέζ είχε την ευκαιρία ιδιαίτερα να διακριθεί.