ΦΟΣΜΠΕΡΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ

-

Η έκπληξη που προκλήθηκε το 1968 στους ΟΑ της πόλης του Μεξικού ήταν τεράστια, όταν ένα «παιδί» μόλις 21 ετών στην πρώτη του συμμετοχή παρουσίασε μια νέα τεχνική στο Άλμα εις Ύψος, που ανέτρεψε όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και με τη νίκη του καθιέρωσε τον παλμό του άλματος με την πλάτη. Ο παλμός αυτός τελικά επικράτησε πλήρως, διότι αποδείχθηκε ότι ήταν πλέον αποτελεσματικός από όσους μέχρι τότε ήσαν σε χρήση. Όπως η αρχαία «ψαλίδα», ο πλαγιαστός «Τζόνσον» ή η παραλλαγή του σε «Όσμπορν» και ο τελευταίος (πριν από τον Φόσμπερυ) ο ιππευτικός «Στραντλ».

Ο Φόσμπερυ που κατ’ επανάληψη έχει έρθει στη χώρα μας, με την ιδιότητα του Προέδρου της World Olympians Association, ήταν βέβαια φοιτητής και λεπτολόγος τεχνοκράτης, αλλά ακόμη ιδιαίτερα ερευνητικός και εργατικός. Παλαιές περιστασιακές δοκιμές στον παλμό αυτόν δεν είχαν αποδόσεις. Πιθανόν γιατί φαινόταν αντίθετη με τη λογική αυτή η προσπάθεια ή γιατί δεν είχαν μελετηθεί όσο έπρεπε. Είναι ενδιαφέρον ότι παρά την πίεση η μέση των αθλητών του ύψους αντέχει τη δοκιμασία.

Το 1968 το Παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 2.28 από τον Βαλερί Μπρούμελ (με στυλ Στραντλ) και σύντομα έφθασε στα 2.45 (από τον Ξαβιέ Σοτομαγιόρ) που εξακολουθεί και σήμερα να ισχύει παρά τις δεκαετίες που πέρασαν. Βέβαια οι κακοί ισχυρίζονται ότι σήμερα ο έλεγχος των αναβολικών είναι πληρέστερος. Στο Μέξικο ο Φόσμπερυ με το στυλ «flop» όπως το ονομάζουν οι Αμερικανοί πήδησε 2.24 που ήταν ατομικό του ρεκόρ, αλλά και ρεκόρ ΟΑ. Οι προπονητές εντυπωσιάσθηκαν, αλλά το αποδέχθηκαν και σε σύντομα χρονικό διάστημα τα ¾ των φιναλίστ των ΟΑ, κυρίως οι νεότεροι στην ηλικία άλτες, χρησιμοποιούσαν το «Fosbery flop». Ο Φόσμπερυ σε προσωπικές μας συζητήσεις ανέφερε ότι μελέτησε με περισσότερη προσοχή το στυλ ενός Καναδού αθλητή του Ντέντι Μπριλλ, ο οποίος το 1966 πηδούσε με την πλάτη. Επίσης όταν ήταν 16 χρονών τον είχε εντυπωσιάσει ένα άρθρο του δημοσιογράφου Ράιαλ Κάμμινγκ που αναφερόταν στον άλτη Μπρους Κάντι, ο οποίος πέρναγε πρώτα το κεφάλι, από τον πήχη, και μετά την πλάτη. Μάλιστα παρουσίαζε και μια φωτογραφία από το άλμα αυτό. Τώρα όλοι «φλοπάρουν» με τον Ρώσο Μπονταρένγκο μάλιστα να προσπαθεί να σπάσει το θρυλικό πλέον 2.45.