Έγινε παγκόσμια γνωστός με το προσωνύμιο «Μάτζικ» Τζόνσον. Κατάκτησε ένα Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο το 1992 στους ΟΑ της Βαρκελώνης, με εκείνη τη φοβερή ομάδα ΗΠΑ, που έλαβε τον τίτλο «Dream Team» και την αποτελούσαν οι: Λάρυ Μπερντ, Έρβιν Τζόνσον, Νταίηβιντ Ρόμπινσον, Πάτρικ Έγουινγκ, Σκίτι Πίπεν, Μάικλ Τζόρνταν, Κλύντι Ντρέξλερ, Κάρλ Μαλόνε, Τζον Σκόκτον, Κρίστοφερ Μούλεν, Τσαρλς Μπάρκλεϋ και Κρίστιαν Λήδερ.

Για τη συμμετοχή παικτών του ΝΒΑ στους ΟΑ η FIBA έδωσε την άδειά της στις 17 Απριλίου του 1989, όχι ομόφωνα, αλλά με ψήφους 56 – 13. Δηλαδή 13 χώρες από τις 69 που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση της FIBA δεν συμφωνούσαν, παρά το γεγονός ότι από το 1984 ο επαγγελματισμός είχε εισέλθει στους ΟΑ. Στους 13 περιλαμβάνοντο και οι ΗΠΑ. Πίστευαν ότι ο συνωστισμός των εκατομμυριούχων παικτών στους ΟΑ θα αποδυνάμωνε το ενδιαφέρον για το αμερικάνικο πρωτάθλημα.

Στη Βαρκελώνη η «Dream Team», έπαιζε όπως αναμενόταν να παίξει και γοήτευσε με το παιχνίδι και τους πόντους που πέτυχε. Οι Αμερικανοί σε κάθε ματς ξεπερνούσαν τους 100 πόντους. Δίδαξαν στην Ευρώπη το θέαμα και τη νίκη δια της επίθεσης και όχι μέσα από την άμυνα. Ο μέσος όρος των 8 παιχνιδιών που έδωσαν έφερε 117 ¼ πόντους με τον Τσαρλς Μπάρκλεϋ να έχει «μουαγιέν» 18 πόντους. Ο «Μάτζικ» Τζόνσον ήταν ο πρώτος στις «ασσίστς». Κατά μέσο όρο δέχθηκαν 73,5 πόντους. Φυσικά μάχη για την πρώτη θέση δεν έγινε. Στον τελικό οι Ηνωμένες Πολιτείες επικράτησαν της Κροατίας ΜΕ 117 – 85. Το δράμα μεταφέρθηκε στον αγώνα για το Χάλκινο Μετάλλιο, όπου οι Λιθουανοί παίκτες, για 52 χρόνια υποστηρικτές των Σοβιετικών, τώρα έδιναν σκληρό αγώνα για να τους κερδίσουν. Συνολικά ήσαν 8 αυτοί οι παίκτες. 4 έπαιξαν με τη Λιθουανία και 4 με τη νέα σοβιετική ομάδα. Κέρδισαν οι Λιθουανοί με 82 – 78. Ένας Λετονός, ο Ιγκόρ Μίλινιεκς για να μη χάσει τους ΟΑ αγωνίστηκε με την ενωμένη σοβιετική ομάδα. Μόνο για εκείνους τους ΟΑ του 1992 επετράπη αυτή η πρόσκαιρη «εθνική» μετακίνηση, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η διάλυση της ΕΣΣΔ.