Η πρώτη αθλήτρια με τα περισσότερα ατομικά Χρυσά Μετάλλια (7). Η μόνη Ολυμπιονίκης με 7 ατομικά Χρυσά, ανώτερη και από την Λαρίσα Λατύνινα που έχει 18 Μετάλλια, αλλά μόνο 6 ατομικά. Η ζωή της όμως ήταν μια σκληρή περιπέτεια, μια συνεχής πολιτική πάλη με το καθεστώς, ένα οικογενειακό δράμα που παρά τις τιμές οδηγήθηκε τελικά στο Ψυχιατρείο.
Το 1964 στο Τόκιο σε ηλικία 22 ετών κέρδισε τα πρώτα της 3 Χρυσά και 2 Αργυρά Μετάλλια στη Γυμναστική για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι εντάσεις τον Απρίλιο του 1968 καθώς ήταν μια από τις πρωταθλήτριες που υπέγραψαν το πολιτικό «Μανιφέστο των 2.000 λέξεων». Αφορούσε την παρουσία των σοβιετικών στρατιωτών στην Τσεχοσλοβακία. Στις 21 Αυγούστου 1968 τα Τανκς εισήλθαν στην Πράγα. Η Βέρα ήταν σε Καμπ στην Μοραβία προετοιμαζόμενη για τους ΟΑ του Μέξικο, την ίδια χρονιά. Ενημερώθηκε από φίλους ότι θα την συλλάμβαναν. Έφυγε και κρύφτηκε στη μικρή πόλη Σούμπερκ στα βουνά Γιεσενίκι. Με τους ΟΑ προγραμματισμένους στις 12 Οκτωβρίου η Βέρα προπονείτο με αιωρήσεις από τα κλαδιά των δέντρων του δάσους και ασκήσεις εδάφους σε ένα ορεινό λιβάδι. Μετά 3 εβδομάδες η Ομοσπονδία της την κάλεσε να ενωθεί με την ομάδα για το Μέξικο. Στην πόλη του Μέξικο όταν στους Αγώνες βαθμολογήθηκε με 9,6 και 9,8 σε ασκήσεις υπό της ηχούς μεξικάνικης μουσικής, το Στάδιο εσείετο από τα χειροκροτήματα για ώρα. Μετά τους ΟΑ με διπλό γάμο (πολιτικό και καθολικό) εκεί στο Μέξικο, παντρεύτηκε τον Αργυρό Ολυμπιονίκη στα 1.500, το 1964 συμπατριώτη της Γιόζεφ Οντλοζίλ. Αλλά όταν γύρισε στην πατρίδα της δεν μπορούσε να βρει πουθενά εργασία, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με κανέναν και ήταν εντελώς απόβλητη, για 10 περίπου χρόνια. Μόλις το 1979 με την βοήθεια του Προέδρου του Μέξικο Χοσέ Λοπέζ Πορτίλλο, άρχισε να σπάει ο πάγος και το 1985 με την επέμβασή του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντώνιο Σάμαρανκ, έβγαλε στο προσκήνιο τόσο την Κασλάνσκα, όσο και τον Εμίλ Ζάτοπεκ.
Το Νοέμβριο του 1989 με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η ζωή της Βέρα Κασλάνσκα άλλαξε εντελώς. Μετά από 21 χρόνια στέρησης. Ο φίλος της Βάκλαβ Χάβελ έγινε Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και η Βέρα Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τσεχοσλοβακίας (1990 – 93), της Τσεχίας από το 1993 και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, από το 1995. Όμως η ζωή της είχε επιφυλάξει ένα ακόμη δράμα, ενώ είχε πάρει διαζύγιο ο γιός της Μάρτιν σκότωσε τον πατέρα του σε καυγά σε ένα μπαρ.