ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

-

Η νίκη του στα 200μ. το 1996 στους ΟΑ του Σίδνεϋ δημιούργησε παγκόσμια, μια τόσο μεγάλη έκπληξη, ένα τέτοιο σοκ, που είχε ως αποτέλεσμα μια παραφιλολογία που κράτησε για ένα μεγάλο διάστημα ως κυρίαρχο θέμα στην παγκόσμια επικαιρότητα. Για τούτο δικαιωματικά λαμβάνει θέση ο Κώστας Κεντέρης στους 100 πλέον διάσημους Ολυμπιονίκες.

Κατ’ αρχήν οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν σφόδρα για την συγκλονιστική ήττα τους και την τέλεια απώλεια του βάθρου στα 200μ. Οι δημοσιογράφοι των ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Τους έζησα από κοντά σε όλο το πλήγμα τους, από την πανωλεθρία. Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βρουν μια δικαιολογία. Για τους Αμερικάνους τα 200μ. αποτελούν στους ΟΑ ένα περισσότερο σίγουρο χαρτί από τα 100μ. Η αμερικανική Ήπειρος (γενικά) είχε χάσει μέχρι το 2000 μόνο 3 φορές τα 200μ. (από τους Μπερούτι 1960, Μπορζώφ 1972 και Μενέα 1980) ενώ π.χ τα 100 η Ήπειρος του νέου κόσμου μέχρι το 1980 τα είχε χάσει 6 φορές. Ακόμη και το 1996, τη χρονιά του Κεντέρη τα 100μ. κέρδισε ο Καναδός Ντόνοβαν Μπαίηλυ. Αυτό πάντως ελάχιστα ενοχλεί τους αμερικανούς αφού θεωρούν τον Καναδά επαρχία τους και τους μαύρους του συγγενείς τους.

Τα 200μ. των ΟΑ του Σίδνεϋ οι ξένοι απεσταλμένοι δικαίως τα συμπεριέλαβαν στα «highlight» των αγώνων. Άλλοι με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και άλλοι με υπονοούμενα και υποψίες. Βεβαίως οι πρωτοκλασάτοι δρομείς 200μ. των ΗΠΑ Μώρις Γκρην και Μάικ Τζόνσον δεν μετείχαν στο Σίδνεϋ, διότι δεν τερμάτισαν στον τελικό των προκριματικών της χώρας τους. Ένα ερώτημα βεβαίως αιωρείται γιατί δεν τερμάτισαν; Μήπως ήθελαν να αποφύγουν τους ΟΑ; Ένα άλλο θέμα αφορά τους τίτλους του Κεντέρη. Υποστηρίζουν ότι «ήταν ο μόνος άνδρας Έλληνας Ολυμπιονίκης στους δρόμους από τον καιρό του Σπύρου Λούη» και ακόμη ότι «ποτέ προηγούμενα δεν είχε κερδίσει μεγάλη κούρσα». Τους διέψευσε αμέσως τον άλλο χρόνο όταν νίκησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Να σημειώσω ακόμη ότι από τις 202 χώρες που μετέχουν των ΟΑ οι λιγότερες έχουν κατακτήσει Μετάλλια. Οι περισσότερες ουδένα. Αυτό σημαίνει πως όταν κερδίσουν (αυτές οι 110περίπου «άνυδρες» χώρες) Μετάλλιο, θα πρέπει να επικριθούν; Ανεξάρτητα από την προσωπική του πικρία και στην εγκατάστασή του στο δικό του μικρό ξενοδοχείο στη Δυτική Μακεδονία, ο Κώστας Κεντέρης είναι ο Χρυσός Ολυμπιονίκης που «κτύπησε» από το   βάθρο όσους σπρίντερ τόλμησαν να μετάσχουν των ΟΑ το 2000.