ΛΟΥΓΚΑΝΗΣ ΓΚΡΕΓΚΟΡΥ

-

Παιδί ιθαγενών από την Αμερικανική Σαμόα, υιοθετημένο από δικούς μας μετανάστες από τα Ελληνικά Νησιά, που ζούσαν στην Καλιφόρνια και δεν είχαν παιδιά. Τους πρόσφερε αλλεπάλληλες λύπες, αλλά και μεγάλες χαρές. Κέρδισε 5 Μετάλλια (4 – 1 – 0) στις Καταδύσεις στους ΟΑ 1956 – 1984 – 1988 χωρίς να μετάσχει το 1980 στη Μόσχα λόγω του μποϊκοτάζ. Είναι ο μόνος που κέρδισε συνεχόμενα Χρυσά Μετάλλια στις Καταδύσεις από τη σανίδα (springboard ) και την εξέδρα (platform).

Τα προβλήματά του άρχισαν από την ηλικία των 9 ετών όταν άρχισε να καπνίζει τσιγάρο και μετά στα 12 μαριχουάνα (χασίσι). Στο σχολείο τα παιδιά τον κορόιδευαν γιατί ήταν δυσλεκτικός και σκουροκίτρινος. Ούτε λευκός, ούτε μαύρος, ούτε κίτρινος. Διαπληκτίζετο συνεχώς με τους γονείς του παρ’όλο ότι λάτρευε τη θετή του μητέρα. Η πισίνα τον έσωσε στα 15 χρόνια του, όταν ανακάλυψε τις καταδύσεις όπου και αφοσιώθηκε. Όμως υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι εκεί διαπίστωσε και υιοθέτησε τις ομοφυλοφιλικές τάσεις του. Ίσως όχι εξ αρχής, αλλά οπωσδήποτε μόνιμη συναναστροφή του ήταν ο προπονητής του Ρον Ομπράιεν.

Το ταλέντο του αναδείχθηκε τόσο σύντομα, ώστε το 1976 (σε ηλικία 16) προκρίθηκε για τους ΟΑ του Μόντρεαλ, όπου κατετάγη 6ος στη Σανίδα. Από τότε ήταν μόνιμος στην Εθνική και Ολυμπιακή Ομάδα, μέχρι και το 1988 όταν τα προβλήματα διογκώθηκαν τόσο, ώστε ήταν αδύνατον όχι να αγωνίζεται, αλλά και να επιβιώσει. Κατ’ αρχήν ήταν τόσο δυναμικός και αποφασιστικός στις ενέργειές του ώστε συχνά – πυκνά κτυπούσε. Πολύ σκληρός επανήρχετο και απέδιδε. Στο βατήρα για να παίρνει κουράγιο συχνά ψιθύριζε: «Η μητέρα μου με αγαπά. Για τη μητέρα μου». Όμως τα ναρκωτικά σταδιακά του είχαν προκαλέσει σωματική και ψυχική εξάρτηση. Έπρεπε να λαμβάνει το ναρκωτικό ΑΖΤ κάθε 4 ώρες, ακόμη και στους αγώνες. Στους συναθλητές του δικαιολογείτο ότι ήταν ασπιρίνες για τον ώμο του. Επί πλέον πριν από τους ΟΑ του 1988 διαπίστωσε ότι ήταν οροθετικός, δηλαδή ήταν θετικός στον ιό HIV. Όταν τραυματίσθηκε στη Σεούλ το 1988 και έτρεξε αίμα στην εξέδρα και την πισίνα φοβήθηκαν Λουγκάνης και Ο’ Μπράιαν ότι θα μεταδίδετο ο ιός και θα υπήρχαν αθώα θύματα. Ευτυχώς ουδέν συνέβη. Το περίεργο είναι πως όταν αργότερα έγιναν γνωστά όλα τα παραπάνω και εξετάσθηκε ο Ο’ Μπράιαν βρέθηκε αρνητικός στον ιό HIV.