ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ ΡΟΜΠΕΡΤ

-

Τρεις μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες συναντήθηκαν στο Άλμα επί Κοντώ των ΟΑ της Μελβούρνης το 1956. Τρεις αγωνιζόμενοι από διαφορετικούς κόσμους. Ο 30χρονος «Ιπτάμενος Πάστωρ» Μπομπ Ρίτσαρντς, ο Μπομπ Γκουτόβσκι (ΗΠΑ) που ένα τροχαίο του έκοψε το νήμα της ζωής στα 25 χρόνια του και ο Ευρωπαίος Γιώργος Ρουμπάνης, ο πρώτος που τόλμησε να δοκιμάσει εκείνα τα πρωτόλεια «fiberglass» κοντάρια σε κύριο αγώνα επί Κοντώ, διότι στο Δέκαθλο τα χρησιμοποιούσε ήδη ο Μπομπ Ματάιας (ΗΠΑ)

Ο Μπομπ Ρίτσαρντς ήταν καθηγητής Θεολογίας στην Καλιφόρνια για τούτο και τον αποκαλούσαν «Ιπτάμενο Πάστορα». Όπως καθηγητής Θεολογίας ήταν και ο Νικόλαος Νησιώτης, προπονητής Μπάσκετ του Πανελληνίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Έφυγε και ο Νησιώτης από τη ζωή εξ αιτίας τροχαίου, όπως και ο Γκουτόβσκι.

Ο «Ιπτάμενος Πάστωρ» είναι ακόμη και σήμερα ο μόνος άλτης του επί κοντώ που κατάκτησε στο αγώνισμα δυο Χρυσά Μετάλλια. Το 1952 με 4.55 και το 1956 με 4.56 και στις δυο περιπτώσεις με Ολυμπιακό Ρεκόρ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και το Χάλκινο που κέρδισε το 1948 στο Λονδίνο με 4.20. αυτά με σιδερένιο κοντάρι.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 1956 στη Μελβούρνη ο Ρίτσαρντς στις δυο πρώτες προσπάθειές του απέτυχε στα προκριματικά να περάσει το όριο των 4μ. Ο αποκλεισμός του θα ήταν για όλους ένα «σοκ». Αλλά τα κατάφερε με την τρίτη και κάποιος αναφώνησε «ο Θεός τον ήθελε πιο κοντά του». Η αλήθεια είναι πως το πέτυχε με αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία (χωρίς προσευχή). Κάτι που όχι μόνο δίδασκε στις αίθουσες, αλλά και στην ομάδα των ΗΠΑ στην οποία μάλιστα προσπαθούσε – από τότε – να εμφυσήσει την αγάπη και τη συναδέλφωση με τους Ρώσους αθλητές. Αυτά σε μια σκληρή «εποχή ψυχρού πολέμου».

Ο Μπομπ Γκουτόβσκι το 1956 ήταν 21 ετών και ο Ρίτσαρντς είχε προβλέψει ότι θα ήταν ο πρώτος που θα έσπαγε το φράγμα των 5μ καθώς τότε το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 4.77 από προπολεμικά. Το είχε επιτύχει με κοντό μπαμπού ο Κορνέλιους Γουώρμερνταμ που είχε επισκεφθεί το 1937 και την Ελλάδα. Ο Γκουντόβσκι το 1957 ήταν ο πρώτος που κατέρριψε το 4.77 με επίδοση 4.78 και 4.81 που δεν αναγνωρίστηκε, διότι οι κριτές έπιασαν το κοντάρι του. Αυτό τότε δεν επιτρέπετο. Σκοτώθηκε 25 ημέρες πριν από τους ΟΑ του 1960 και ο Ντον Μπραγκ νίκησε εύκολα στη Ρώμη.

Ο Γιώργος Ρουμπάνης το 1956 ήταν 27 ετών, φοιτούσε τότε στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ «Οξυντένταλ» με προπονητή τον Παίυτον Τζόρνταν. Ήταν ο αθλητής με την τεράστια ωστική δύναμη, ικανοποιητική τεχνική, αλλά μικρή ταχύτητα (όπως και ο Παπανικολάου). Στη Μελβούρνη με το 4.50 (έναντι 4.53 του Γκουτόβσκι) σημείωσε νέο ατομικό και εθνικό ρεκόρ (παλαιό του ίδιου 4.40) για να δημιουργήσει αργότερα με 4.60 και Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ.