Η παγκόσμια κοινωνία του Αθλητισμού σου προσφέρει όλες τις πτυχές της ζωής. Ο Αρβύντας Σαμπόνης με 3 Ολυμπιακά Μετάλλια, με δυο διαφορετικές χώρες, στις οποίες έπαιξε αντίπαλος, ακόμη και με συμπατριώτες του, σκιαγραφεί αυτούς τους «εμφύλιους», που ίσως είναι ανεκτοί.
Είναι γνωστό ότι το Μπάσκετ της ΕΣΣΔ στηριζόταν στους παίκτες των Βαλτικών χωρών και κυρίως της Λιθουανίας. Αυτά μέχρι το 1988, όταν ως ΕΣΣΔ αποχαιρέτησε τα Χρυσά Μετάλλια στο Μπάσκετ. Στον τελικό κέρδισε την (ενωμένη) Γιουγκοσλαβία με 76 – 63 χάρη στους Σαμπόνη και Μαρτσιουλόνη, οι οποίοι ενώ έχαναν με 24 – 12 πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έκαναν ένα σερί 19 – 2 και από τη στιγμή εκείνη δεν ξανάχασαν την προπορεία. Ήταν τα πρώτα Ολυμπιακά Μετάλλια των δυο μεγάλων παικτών καθώς το 1984 η ΕΣΣΔ απουσίαζε από το Λος Άτζελες. Όμως τα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν ήσαν συγκλονιστικά και όταν φθάσαμε στους Ο.Α του 1992 ο παγκόσμιος γεωγραφικός χάρτης είχε αρχίσει να αλλάζει.
Το 1992 στη Βαρκελώνη η Λιθουανία μπορούσε να σχηματίσει τη δική της (Εθνική) ομάδα και να αγωνισθεί στους Ο.Α. Επίσης επιτρέπετο – σε εκείνη την μεταβατική περίοδο – να μετάσχει και μια ενωμένη ομάδα, μέχρι τελικής ρύθμισης των πραγμάτων, που αργότερα καθορίζεται να αποκαλείται για να ξεχωρίζει ως «σοβιετική».
Στο Μπάσκετ υπήρξαν πολλές διαβουλεύσεις – και πιέσεις – ποιοι θα συνέθεταν αυτή τη «σοβιετική» ομάδα. Οι επιλογές διχάσθηκαν. Οι Σιμπόνης, Μαρτσιουλόνις και Κουρτιναίτις προτίμησαν την πατρίδα τους τη Λιθουανία και με το πείσμα και τις ικανότητές τους δικαιώθηκαν. Στα προκριματικά έχασαν από τους Κροάτες με 74 – 75 και ήρθαν έτσι τα πράγματα που έπαιξαν Λιθουανία – Σοβιετικοί για το Χάλκινο Μετάλλιο. Μετά ένα συγκλονιστικό αγώνα στον οποίο ο Σαρούνας Μαρτσιουλόνης σημείωσε 29 πόντους και ο Αρβύντας Σαμπόνης 27 οι Λιθουανοί κέρδισαν με 82 – 78. Ο Σαμπόνης ήταν ο μόνος από τη μεγάλη παρέα των φημισμένων εκείνων Λιθουανών, που έπαιξε και το 1996 στην Ατλάντα. Για το Χάλκινο Μετάλλιο νίκησαν την Αυστραλία 80 – 74. Να θυμίσω πως στους 8 φιναλίστ υπήρχαν 4 ομάδες από την Ευρώπη. Γιουγκοσλαβία (2η), Λιθουανία (3η), Ελλάς (5η) και Κροατία (7η).