Μαζί με τον συμπατριώτη του Νικολάι Αντριάνωφ είναι οι καλύτεροι γυμναστές στην ιστορία της ΕΣΣΔ και ταυτόχρονα οι καλύτεροι σοβιετικοί αθλητές όλων των εποχών σε οποιαδήποτε άθλημα. Αμφότεροι έχουν κατακτήσει από 7 χρυσά Μετάλλια στους ΟΑ. Βέβαια συνολικά ο Αντριάνωφ έχει 15(7-5-3) και ο Σακχλίν 13(7-4-2) αλλά ο Μπορίς τα κατάκτησε πρώτος στους ΟΑ 1956-60-64 ενώ ο Αντριάνωφ στους ΟΑ 1972-76-80.
Παιδί της Σιβηρίας ο Μπορίς γεννήθηκε στις 27/01/1932 στην μικρή πόλη Ισίμ με τον πατέρα του να δουλεύει στον εκεί σταθμό του υπερσιβηρικού. Τον έχασε στα 12 χρόνια του αλλά πριν φύγει από την ζωή ο Ανριγιάνοβιτς Σακχλίν είχε κάνει τον γιό του να αγαπήσει την γυμναστική στην οποία αφοσιώθηκε σε όλη την εφηβεία του με αποτέλεσμα από τα 17 χρόνια του να κληθεί στην Εθνική ομάδα και στα 19 να πάει στο Κιέβο. Στην δεύτερη πατρίδα του, για περισσότερη γυμναστική και προπόνηση με την Εθνική ομάδα.
Όταν ήρθε ν’ αγωνιστεί στην Ρώμη, στους ΟΑ του 1960 όλοι τον θαυμάζαμε γιατί ήδη ήταν ξακουστός από τα πολλά μετάλλιά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1954, στο Ευρωπαϊκό του 1955 και φυσικά στους ΟΑ του 1956 και το Παγκόσμιο του 1958. Στην Ρώμη τα ΜΜΕ τον αποκάλεσαν ως «ο αθλητής από σίδηρο» όταν τελείωσε τον αγώνα του στο μονόζυγο με σπασμένους τους ιμάντες στα χέρια του, γεγονός που τον τραυμάτισε σοβαρά αλλά δεν τα παράτησε. Ο Σάκχλιν συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι τα 34 χρόνια του. Κύκνειο άσμα του ήταν το παγκόσμιο του 1966 στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας όπου η ομάδα της ΕΣΣΔ κατάκτησε το Ασημένιο. Αλλά τον επόμενο χρόνο υπέστη το πρώτο καρδιακό επεισόδιο. Οι γιατροί είπαν ότι αιτία ήταν το κάπνισμα στο οποίο ήταν φανατικός. Όμως αυτό έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με την διοίκηση, την συγγραφή, την οικογένεια του και την προσωπική ζωή του. Έγραψε δύο βιβλία, από τα οποία «Ο Δρόμος προς το Βάθρο» θεωρείται μεγάλης αξίας με τις σημαντικές οδηγίες τις οποίες παρέχει. Ο Μπορίς Σάκχλιν έφυγε από ην ζωή το 2008 σε ηλικία 76 ετών τιμημένος από την Πολιτεία τον παγκόσμιο Αθλητισμό αλλά και από το Ολυμπιακό Κίνημα, το οποίο υπηρέτησε μέχρι τέλους ως κριτής Γυμναστικής σε 4 συνολικά Ολυμπιακές Οργανώσεις.