Είναι η αθλήτρια με τα περισσότερα Μετάλλια στο Κανόε και η μόνη αθλήτρια από όλα τα Σπορ με 24 χρόνια συμμετοχή σε ΟΑ. Τα Μετάλλιά της είναι 12 (8 – 4 – 0) με μια απουσία από τους ΟΑ το 1984 (Λος Άτζελες), λόγω του κόντρα – μποϋκοτάζ που τότε έκαναν οι ανατολικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ανατολικής Γερμανίας. Τις χρονιές 1980 – 1988 η Μπιργκίτ αγωνίζετο με τα χρώματα της DDR ως Φίσερ αρχικά και με το νέο της πρόσθετο επίθετο Σμιτ, όταν παντρεύτηκε.

Το 1980 στους πρώτους ΟΑ, η Μπιργκίτ ήταν 18 χρονών και έγινε έτσι η μικρότερη Χρυσή Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα Κανόε. Η νίκη της απέναντι στην περίφημη Βουλγάρα Βάνια Γκέσεβα δεν ήταν εύκολη, αφού την κέρδισε με 2 δευτερόλεπτα διαφορά. Όμως το 1988 η Γκέσεβα πήρε τη ρεβάνς με 12/100 διαφορά, αυτό χάρη στο φοβερό φίνις που είχε. Τη χρονιά εκείνη η Μπιργκίτ έχασε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ το είχε κατακτήσει τα έτη 1981, 82, 83, 85 και 87. Το κενό του 1986 οφείλεται στην εγκυμοσύνη της και την απόκτηση παιδιού.

Αλλά πέρα από το ατομικό Κανόε η Μπιργκίτ μετείχε επίσης τόσο στο διπλό, όσο και το τετραπλό. Έτσι άλλωστε έρχονται τα Μετάλλια. Για πρώτη φορά κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο το 1988 στη Σεούλ με «παρτενέρ» την Άνκε Νότναγκελ και βέβαια με τα χρώματα της DDR. Έτρεξε στο διπλό μόλις 1 ½ ώρα μετά την κατάκτηση του Χρυσού στο απλό. Το 1988 η Μπιργκίτ κέρδισε το πρώτο της Χρυσό στην τετράκωπο του Κανόε με τη συντροφιά της Άνκε, της Ραμόνα Πόρτβιτς και της Χάικε Ζίνγκερ. Η Ραμόνα συνέχισε το 1992 με τα χρώματα της ενωμένης πλέον Γερμανίας, όπως και η Άνκε, η οποία μάλιστα βρήκε την αγάπη της ζωής της στον Κόμη Ζενκ και έγινε Άνκε Νότναγκελ Φον Ζενκ. Το 2004 στην Αθήνα η Μπιργκίτ είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, ήταν ήδη 42 ετών, αλλά η εντελώς καινούργια ομάδα της τετρακώπου (και του διπλού βέβαια) είχαν ανάγκη από ηγεσία. Έτσι η Μπιργκίτ επανήλθε (για λίγο) με ένα Αργυρό στο διπλό και ένα Χρυσό στην τετράκωπο. Να σημειωθεί ότι όλες οι αποστάσεις στο Κανόε είναι στα 500μ.