Στις 9 Αυγούστου του 1936 στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο του Βερολίνου νίκησε ο 24 ετών Ιάπωνας δρομέας Κίτεν Σον με χρόνο 2 ώρες 29.19,2. Μετά το τέλος του Β’ ΠΠ αποκαλύφθηκε ότι ο Κίτεν Σον δεν ήταν Ιάπωνας, αλλά Κορεάτης και το πραγματικό (κορεάτικο) όνομά του ήταν Σον Κέε – Σουνγκ. Βεβαίως στην ιστορία των ΟΑ έχουμε αρκετούς δρομείς να έχουν μια κάποια ιστορία με τα χρώματα της χώρας που αγωνίσθηκαν ή άλλες περιπτώσεις, αλλά εξαναγκασμό σε αλλαγή ονόματος και συμμετοχή συναντούμε μόνο στην περίπτωση αυτή.
Η Ιαπωνία κατείχε την Κορέα από το 1906 με όλα τα δεινά που προέρχονται από μια Κατοχή και μάλιστα σκληρή. Ένα χρόνο πριν από τους ΟΑ του Βερολίνου, το Νοέμβριο του 1935 σε ένα αγώνα Μαραθωνίου που έγινε στην Κορέα ο Σον Κέε – Σουνγκ δημιούργησε με χρόνο 2 ώρες 26.42,0 ένα ανεπίσημο ρεκόρ κόσμου. Ο Σον επιλέγηκε για το Βερολίνο, όπως επίσης και ο έτερος Κορεάτης Μαραθωνοδρόμος Ναμ Σέου – Γιουγκ, αλλά με Ιαπωνικά ονόματα και ως Ιάπωνες. Αμφότεροι ανέβηκαν στο βάθρο. Φυσικά στους ιστούς ανέβηκαν οι Ιαπωνικές σημαίες και παίχτηκε ο Ιαπωνικός Ύμνος. Οι δυο Κορεάτες έμειναν σιωπηλοί με κατεβασμένα τα κεφάλια. Αυτό θεωρήθηκε από τους τρίτους αγνοούντες ως τρόπος έκφρασης σεβασμού. Στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν διάφορα οι απαντήσεις τους ή η μετάφραση των απαντήσεων ήταν κάπως έτσι «το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάνει τόσα πολλά» ή «πρέπει πάντα να ακολουθούν και τα επιτεύγματα της καρδιάς και του πνεύματος».
Στη Σεούλ η εφημερίδα «Ντογκ – α – Ίλμπο» παρουσίασε τον Σον ως ήρωα της Κορέας με αποτέλεσμα να φυλακισθούν 8 δημοσιογράφοι και να κλείσει η εφημερίδα για 9 μήνες. Το 1948 στο Λονδίνο η Κορέα μετείχε για πρώτη φορά σε ΟΑ και ο Σον ήταν ο Σημαιοφόρος της ομάδας.
Το 1988 στους ΟΑ της Σεούλ ο 76 ετών Σον ήταν ο τελευταίος Λαμπαδηδρόμος που έκανε και το γύρο του Σταδίου. Ο Σον ήρθε και στην Ελλάδα όπου τιμήθηκε από την ΕΟΕ με την απονομή σε αυτόν μιας αρχαίας περικεφαλαίας.