Ο πλέον διάσημος Πυγμάχος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι βέβαια ο Κάσιους Κλέυ (ή Μωχάμεντ Άλη) παρ’ όλον ότι έχει κατακτήσει ένα μόνο Ολυμπιακό Χρυσό Μετάλλιο. Ακολουθεί ο Θεόφιλος Στήβενσον, ως ο πλέον γνωστός από τους Πυγμάχους με 3 Χρυσά. Οι άλλοι δυο είναι ο Λάζλο Παππ και ο συμπατριώτης του Στήβενσον Φελίξ Σαβόν.

Ο Θεόφιλος Στήβενσον βρίσκεται στην κορυφή των πυγμάχων της Κούβας, οι οποίοι κυριάρχησαν στους ΟΑ για δεκαετίες. Μετά και τον Σαβόν με 2 Χρυσά Μετάλλια ακολουθούν επίσης με 2 Χρυσά ο Άγγελος Χερρέρα (1976 – 80) και ο Αριέλ Χεμάντες Ασκούι (1992 – 2000) ενώ με ένα Χρυσό είναι μια πλειάδα όπως οι Ορλάντο Μαρτινέζ (1972), Αιμίλιο Κορέα (1972), Χόρχε Χερνάντεζ (1976), Χοσέ Γκομέζ (1980), Αλντέι Αλντάμα (1980), Χέκτορ Βινέντ Σαρόν (1996) κ.λ.π κ.λ.π

Ο Θεόφιλος Στήβενσον, ένας κομψός, αναστήματος 1.92 πυγμάχος των 81 κιλών, γενν. το 1952 στη Τζαμάικα κατέκτησε το πρώτο Χρυσό το 1972 στο Μόναχο. Όταν ετοιμαζόταν για τους ΟΑ γνώριζε ότι στα δεξιά κτυπήματα ήταν αδύνατος και για 12 μήνες προσπαθούσε ειδικά να βελτιώσει το μειονέκτημα αυτό. Έτσι τώρα οι αντίπαλοί του αιφνιδιάζοντο από τα δεξιά. Μετά τη νίκη του είχε προτάσεις να γίνει επαγγελματίας αλλά αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι προτιμά τους ΟΑ, τις σπουδές του και την ειρήνη της Κούβας.

Στο χρονικό διάστημα των 4 ετών μέχρι τους ΟΑ του Μόντρεαλ το 1976, ο Στήβενσον είχε χάσει μόνο 2 φορές. Και τις δυο από τον σοβιετικό Ιγκόρ Βυσότσκυ. Μάλιστα τη δεύτερη μ’όλις, 4 μήνες πριν από το Μόντρεαλ. Αλλά ο Βυσότσκυ δεν μπορούσε να μετάσχει λόγω εγχείρησης στο μάτι. Έτσι ο δρόμος για το δεύτερο Χρυσό του Στήβενσον ήταν ανεμπόδιστος.

Το τρίτο Χρυσό για τον Θεόφιλο (που οι κουβανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι εννοούσε το όνομά του) ήρθε το 1980 στη Μόσχα, με την περιορισμένη συμμετοχή κρατών, λόγω του «μποϋκοτάζ», όμως οι πυγμάχοι ήσαν 14, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΟΕ. Με την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου ο Στήβενσον έγινε ο πρώτος πυγμάχος με 3 Χρυσά στην ίδια κατηγορία. Το πόσο άξιος ήταν το απέδειξε όταν το 1986 και σε ηλικία 34 ετών κατάκτησε το παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.