Η χώρα στα ΒΔ της Ασίας, με τα 25 μύρια των κατοίκων, που μοιράζεται τη Λίμνη Αράλη με το Καζακστάν και έχει ως εθνικό της άθλημα την Ελεύθερη Πάλη, είναι φυσικό να έχει ως εθνικό της ήρωα τον μοναδικό παλαιστή στον κόσμο με 4 Ολυμπιακά Μετάλλια. Δεν είναι ότι έχει κερδίσει στην ίδια κατηγορία 3 Χρυσά και 1 Αργυρό σε 4 διαδοχικούς ΟΑ (2000 – 04 – 08 – 12) είναι πως το πέτυχε στην κατηγορία των Υπερβαρέων. Επομένως είναι γίγας στην εμφάνιση και τη δύναμη. Ακόμη ο Αρτούρ Ταϋμαζώφ εμφανίσθηκε, από έφηβος, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, όταν το 1996 άρχισε να ακούγεται το Ουζμπεκιστάν το 1996 στην Ατλάντα με τα πρώτα Ολυμπιακά Μετάλλια.

Η κατηγορία των Υπερβαρέων στην Ελευθέρα Πάλη καθιερώθηκε το 1904 με μικρές αλλαγές στο βάρος μεταξύ των 120 και 130 κιλών. Ο Αρτούρ Ταϋμαζώφ εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο Σίδνεϋ το 2000 και από τον πρώτο του αγώνα με τον Κέρρυ Μακ Κόυ (ΗΠΑ) δημιουργήθηκε μια ένταση για τους πόντους της νίκης του. Οι αγωνοδίκες εξέτασαν το φίλμ του αγώνα που φάνηκαν λάθη, όμως τελικά η νίκη καθιερώθηκε στον Ταϋμαζώφ με 11 – 9, ο οποίος προχώρησε μέχρι τον τελικό. Εκεί συνάντησε τον Ρώσο Νταβίντ Μουσούλμπες από τον οποίο έχασε με 5- 2 και ανέβηκε στο βάθρο ως 2ος.

Στην Αθήνα το 2004 οι Ρώσοι, προς γενική έκπληξη δεν δήλωσαν τον Μουσούλμπες, αλλά τον Κουραμαγκόμεντ από το Νταγκεστάν. Αυτό ήταν καλό για τον Ταϋμαζώφ που είχε χάσει από τον Μουσούλμπες 2 φορές στο Παγκόσμιο μετά το Σίδνεϋ. Ο Ταϋμαζώφ επιβλήθηκε σχεδόν εύκολα με 7 – 3 στα σημεία στα προκριματικά. Στον τελικό συνάντησε τον Ιρανό Αλή Ρεζά Ρεζάι που τον πήρε με πτώση στα 4.33.

Με συμμετοχή πλέον 20 παλαιστών στην κατηγορία των Super Heavyweight ο Αρτούρ Ταϋμαζώφ πήρε άλλα δυο Χρυσά. Το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο. Είναι ενδιαφέρον ότι στο Πεκίνο συναντήθηκε από την κλήρωση των προκριματικών με τον Μουσούλμπες, τον οποίο νίκησε με 1 – 0. Στον τελικό αντιμετώπισε για πρώτη φορά ένα Ρώσο 21 ετών τον Μπαχτιάρ Αχμέντωφ, τον οποίο θα τον συναντούσε πολλές φορές στο μέλλον καθώς φαινόταν ότι είναι ο διάδοχός του. Στην πρώτη εκείνη αναμέτρηση τον κέρδισε με 4 – 0 βαθμούς. 3 – 0 στον Α’ γύρο και 1 – 0 στον δεύτερο.