Το «Ευχαριστώ» του Ναπολέοντα

Μια συνεκτική προσπάθεια ετών έφερε την Άνοιξη του 2017 στην κυκλοφορία το ογκώδες βιβλίο του Ναπολέοντα Ντέμου, που καλύπτει, σε συνδυαστική μορφή, την ατομική του πορεία 65 ετών στον Αθλητισμό, ταυτόχρονα με την βορειοελλαδίτικη εξέλιξη των Σπορ.

Ο ίδιος πρωταθλητής, καθηγητής, προπονητής, αλλά κυρίως παιδαγωγός, στο μεγάλου σχήματος και 320 σελίδων βιβλίο του, επιτυγχάνει με γλαφυρότητα αλλά και τεκμηριωμένα, με φωτογραφίες και κείμενα (εποχής), να σκιαγραφεί την πολυκύμαντη διαδρομή του Αθλητισμού μας, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, που ως έφηβος τον γνώρισε, τον αγάπησε και κυρίως πολυδιάστατα τον θεράπευσε.

Χρυσός πρωταθλητής Ελλάδος στον Ακοντισμό, για 3 συνεχόμενα έτη: 1956 – 57 – 58 με αντίστοιχες επιδόσεις: 61.39 – 64.59 – 63.55 και ατομικό ρεκόρ 64.68 το 1958, κατόρθωνε να διακρίνεται παρά την αφοσίωση στις σπουδές του και το γεγονός ότι βρισκόταν στις «συμπληγάδες πέτρες» ισχυρών αντιπάλων, όπως ήταν: Ο Αριστείδης Ρουμπάνης (65.98), ο Στάθης Καλαμπάκος (69.72) και ο Μύρων Ανυφαντάκης (73.69). Έτσι δεν μπόρεσε να μετάσχει Ολυμπιακών Αγώνων, όπως άλλωστε και ο Στάθης Καλαμπάκος. Αυτό όχι μόνο γιατί το 1956 η Αποστολή μας ήταν συρρικνωμένη λόγω   Αυστραλίας, αλλά κυρίως διότι η κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση εκτός από το ταλέντο απαιτεί υψηλή αφοσίωση, διάρκεια και τύχη. Όμως ο Ναπολέων ήταν πάντα τακτικό μέλος της Εθνικής και της Βαλκανικής Ομάδας.

Στο βιβλίο του υπάρχει μια πλουσιότατη εικονογράφηση – είναι ένα πραγματικό και ζωντανό άλμπουμ – που επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα Αθλητών και γεγονότων της Θεσσαλονίκης. Μπορείς σ’ αυτό να χαρείς αδημοσίευτες φωτογραφίες – πραγματικά ντοκουμέντα – μορφών του Μακεδονικού και του Θρακικού Αθλητισμού. Από τον Φαίδωνα Ματθαίου και τον Ηλία Σίσκο μέχρι τη Χαρούλα Σασαγιάννη και από τον Νίνο Τζίκα και τον Μενέλαο Γκράτσιο μέχρι τον Νίκο Γκάλη και τον Νίκο Καμπάνη, ανθρώπους του Άρη, του Ηρακλή, της ΧΑΝΘ, του Ανατόλια ή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Οι παρουσιάσεις αυτών των βιβλίων, με δεδομένο ότι κυριαρχούνται από προσωπικές εμπειρίες, έχουν τη δική τους αξία και διαχρονικότητα, καθώς καλύπτουν για τις επόμενες γενιές  δεδομένα γνώσεων που βοηθούν πλουραλιστικά τους επερχόμενους.

Για όσους επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες ή άλλα στοιχεία για τον Ναπολέοντα Nτέμο, ή κάθε άλλον Έλληνα Olympian ή Πρωταθλητή σε κάθε Σπορ, μπορούν στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση να απευθυνθούν και να μας το ζητήσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ