Επιστροφή στη ΔΟΕ προσδοκά η Ελλάδα

Αγαπητοί Olympians, Μέλη της Ένωσής μας.

Στο χρονικό διάστημα 9 – 25 Φεβρουαρίου 2018 θα τελεσθούν στην Πυεοτσάνγκ της Ν. Κορέας οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Πέρα από το ενδιαφέρον για την οργάνωση και την (περιορισμένη) ελληνική συμμετοχή, υπάρχει και ένας άλλος τομέας που ιδιαίτερα μας αγγίζει.

Συνίσταται στην επάνοδο της παρουσίας Έλληνα εκπροσώπου στη ΔΟΕ, που τα τελευταία χρόνια μας έχει λείψει. Μέχρι το 2005 είχαμε μόνιμα δυο, λόγω της ιστορίας μας, αλλά και της συνεχούς συνεισφοράς μας στην ενδυνάμωση του Ολυμπιακού Κινήματος. Μετά το 2005 είχαμε μόνο έναν και από το 2015 κανέναν (!).

Πως έγινε αυτό και τι παρασκήνιο υπήρξε καλύτερα να το αφήσουμε. Εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση των πραγμάτων, μετά τον απογοητευτικό περασμένο Σεπτέμβριο και την 131η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λίμα του Περού, όπου το Εκτελεστικό Συμβούλιο πρότεινε στην Ολομέλεια 8 υποψηφίους – χωρίς Έλληνα – οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί και είναι οι εξής:

Η Μπακλάι Τεμενζίλ (Παλάου).

Η Κριστίν Κλόστερ Άασεν (Νορβηγία).

Η Κούνινγκ Λιζγουαντακούλ (Ταϊλάνδη).

Ο Λουίς Μέχια Οβίεδο (Δομινικανή Δημ.).

Ο Νέβιν Ίλιτς Αλβαρέζ (Χιλή).

Ο Καλίν Αλ Ζουμπάιρ (Ομάν).

Ο Ζαν Κριστόφ Ρολάν (Γαλλία).

Ο Ιγκάρ ντε Βος (Βέλγιο).

Να σημειωθεί ότι σε μερικές χώρες υπάρχει διπλή και τριπλή εκπροσώπηση της ΔΟΕ, όπως π.χ σε Βρετανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Σουηδία, Γερμανία, Κίνα, Βέλγιο, Ταϊλάνδη κ.λ.π. Αυτό προέρχεται λόγω των προσωπικοτήτων, της προσφοράς στο διεθνή Αθλητισμό, ή της ουσιαστικής παγκόσμιας δραστηριότητας, όχι με την εθνική ή τοπική δράση την οποία εμείς μερικές φορές προσπαθούμε να  προβάλουμε.

Στη Ν. Κορέα τον Φεβρουάριο του 2018 κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, μέσω της Επιτροπής Αθλητών, θα γίνουν νέες προτάσεις. Είναι φυσικό η Επιτροπή Αθλητών να αντιμετωπίζει με περισσότερο θετικό πνεύμα όσους υπήρξαν Αθλητές και μάλιστα Olympians, σύμφωνα και με τις παραδοσιακές αρχές.

Στα πλαίσια μιας γραμμής αποκατάστασης και επανόδου στις Ολυμπιακές προδιαγραφές, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρεθεί (ακατανόητα) εκτός. Διότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εάν και στη Ν. Κορέα δεν επανέλθει η αποκατάσταση των πραγμάτων, πιθανότατα να μην επιτευχθεί ούτε στην μακρινή επόμενη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Οι Έλληνες Αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων συμμεριζόμενοι το βάρος των ευθυνών της ελληνικής ιστορίας, αλλά και των υποχρεώσεων – όπως αυτές προκύπτουν – έναντι των επερχόμενων, εκφράζουν όλη την πικρία τους για τη δημιουργηθείσα διεθνή Ολυμπιακή διοικητική απαξίωση της χώρας μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας
Ιδρυτικό Μέλος ΕΣΟΑ