Η επιστροφή μας στη ΔΟΕ με τον Olympian Σπ. Καπράλο

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΕ
ΜΕ ΤΟΝ OLYMPIAN ΣΠ. ΚΑΠΡΑΛΟ

13Ο ΜΕΛΟΣ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ 1894

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Τόμας Μπαχ, αποδέχθηκε την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής της ΔΟΕ και κατέθεσε τις προτάσεις της προς την 134η Σύνοδο της ΔΟΕ που έχει ορισθεί για τις 24 – 26 Ιουνίου, στην έδρα της τη Λωζάννη. Στις προτάσεις της για τα νέα Μέλη περιλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Olympian Σπύρος Καπράλος.

Ο προτεινόμενος Έλληνας, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτός, είναι ο 13ος στη σειρά συμπατριώτης μας, από το 1894, έτος ίδρυσης της ΔΟΕ, αλλά μόνον ο τρίτος Olympian, μετά τον Ιωάννη Κετσέα (ΟΑ 1906) και τον διάδοχο Κωνσταντίνο (ΟΑ 1960) και ένας από τους 6 διεθνείς – Μέλη ΔΟΕ – που υπήρξαν Αθλητές και είναι οι εξής:

 • Άγγελος Βολανάκης (Μέλος το 1910) Σπρίντερ.
 • Ιωάννης Κετσέας (1946) Άλτης τους Ύψους.
 • Διάδοχος Κωνσταντίνος (1963) Ιστιοπλόος.
 • Επαμεινώνδας Πετραλιάς (1975) Υδατοσφαιριστής.
 • Νικόλαος Νησιώτης (1978) Παίκτης Μπάσκετ, Προπονητής της Εθνικής Ομάδας.
 • Σπύρος Καπράλος (2019) Υδατοσφαιριστής.

Το Βιογραφικό του νέου διεθνούς Μέλους της ΔΟΕ, όπως αναγράφεται στην ειδική έκδοση της ΕΣΟΑ με τίτλο «Οι Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχει ως εξής:

ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Πόλο –  Αρχηγός Αποστολής

          Από τις πλέον ενδιαφέρουσες αγωνιστικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, διοικητικές κ.λ.π. πορείες της  σύγχρονης εποχής. Ακολούθησε όλη τη σωστή κλίμακα που πρέπει να διαγράφει ένας σωματικά και πνευματικά προικισμένος πρωταθλητής, κορυφαίος  παράγων στο σημερινό χώρο του αθλητισμού. Γενν. το 1955 από πολύ ευκατάστατη οικογένεια. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ομάδα Πόλο, ενώ ήταν και ρέκορντμαν στο Ύπτιο. Έλαβε μέρος στους Ο.Α του 1980 και 1984 με την Εθνική Πόλο (15 αγώνες, 8 γκολ) με κατάκτηση της 8η θέσης το 1984. Έγινε Μέλος της ΕΟΕ (το 1993) και διετέλεσε Αρχηγός της Ολυμπιακής Αποστολής στην Ατλάντα το 1996. Υπήρξε Διοικητής Τραπεζών και άλλων σημαντικών ελληνικών και ξένων οικονομικών ή παραγωγικών οργανισμών. Διετέλεσε εκ των βασικών προσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ο.Α του 2004 των Αθηνών. Εργάσθηκε επί έτη για την συγκρότηση της δομής της, με φροντίδα και υψηλή απόδοση. Όταν διαπίστωσε διαφορά αντιλήψεων διακριτικά αποχώρησε. Έγινε 2 φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για να διαπιστωθεί, από όλες τις πλευρές, ότι ήταν μοναδικός γνώστης προσώπων  και καταστάσεων. Ακόμη μεθοδικά και αποτελεσματικά γνωρίζει να χειρίζεται τα προκύπτοντα προβλήματα μέσα σε φίλαθλα πλαίσια και στη γραμμή του Ολυμπιακού Κινήματος, για να βοηθά ουσιαστικά τη  θέση της χώρας μας στον Παγκόσμιο Ολυμπιακό Χώρο. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΟΑ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε πάντα ένα ή δυο Μέλη στη ΔΟΕ, με πρώτο Πρόεδρο βέβαια τον Δημήτριο Βικέλα από το 1894, αλλά από τον Ιανουάριο 2016 στερούμεθα παντελώς εκπροσώπους για λόγους που δεν είναι του παρόντος. Φυσικά στο διάστημα αυτό των 3 ½ ετών αρκετά νέα Μέλη είχαν ανακηρυχθεί από τη ΔΟΕ, όχι όμως και από την Ελλάδα.

Εκτός από τον Olympian Σπύρο Καπράλο, τα άλλα προτεινόμενα  Μέλη είναι τα εξής:

 • Η Έπσε Ενγκούλου (1970) από το Καμερούν.
 • Η Λάουρα Τσιντσίλα (1959) από την Κόστα Ρίκα.
 • Η Μοϊλόα Ραμόκοπο (1967) από το Λεσότο.
 • Η Φιλομένα Φόρτες (1966) από το Πράσινο Ακρωτήριο.
 • Ο Τιτιάνε Τιάμ (1962) από τη Χρυσή Ακτή.
 • Ο Ερίκ Θόιρ (1970) από την Ινδονησία.
 • Ο Ντρουν Μπάτρα (1957) Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Ινδιών.
 • Ο Μπουσταφά Μπεράρ (1954) o Αλγερινός Πρόεδρος της Αφρικανικής ANOCA.
 • Ο Κη Χεούνγκ Λη (1955) ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κορέας.

Μετά την επιλογή του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ και τον Πρόεδρό της Τόμας Μπαχ, για την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση. Η ΔΟΕ θ’ αποκτήσει ξανά μέλος στην Ελλάδα, μετά από 3,5 χρόνια. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου, ότι θα εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου, για την καλλιέργεια και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους στην Ελλάδα. Επίσης θα συνεχίσω τις εντατικές προσπάθειες προς όφελος των αθλητών και των αθλητριών μας, που γνωρίζω πόσο μεγάλες θυσίες κάνουν καθημερινά, για να φέρουν διακρίσεις και να κάνουν υπερήφανους, όλους τους Έλληνες».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ είναι μεταξύ των 10 ατόμων που προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή, με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ να αναφέρει: «Τα μέλη της ΔΟΕ είναι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στις χώρες τους για την προώθηση του Ολυμπισμού και των αξιών του. Τα 10 μέλη που προτείνονται στη Σύνοδο της ΔΟΕ έχουν διαφορετικές προελεύσεις αλλά όλα έχουν μεγάλο πάθος και γνώση για το Ολυμπιακό και το αθλητικό κίνημα, γεγονός που θα βοηθήσει την αποστολή τους και θα ωφελήσει ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα».

Σήμερα τα Μέλη της ΔΟΕ ανέρχονται σε 95. Από το σύνολο των 205 χωρών (ρεκόρ) που μετείχαν των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, το 2016, περίπου τα μισά έχουν εκπροσώπους της ΔΟΕ, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, επομένως μάλλον είναι δύσκολο αυτά να ξεπεράσουν τα 110. Απλώς θα υπάρξουν οι κατά περιόδους αντικαταστάσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ OLY
Γενικός Γραμματέας ΕΣΟΑ