Αθανασιάδης Τζώρτζης

ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΖΩΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

Γενν. το 1912 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στον Πειραιά όπου ήρθε οικογενειακώς. Υπήρξε πρωτοπόρος στην ιδέα έκδοσης ναυτιλιακής και οικονομικής εφημερίδας. Η «Ναυτεμπορική» σημείωσε κυκλοφοριακή επιτυχία στην Πρωτεύουσα, γεγονός που του επέτρεψε ακολούθως να αναλάβει τα ηνία και της απογευματινής εφημερίδας «Η  Βραδυνή». Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχαιρε της αμέριστης εμπιστοσύνης του και έγινε μέλος της ΕΡΕ και Ταμίας του Κόμματος. Στη διάρκεια της Χούντας, πέτυχε παρά την υπάρχουσα αυστηρή λογοκρισία, με νυκτερινή ανατύπωση της εφημερίδας «Βραδυνή», να δημοσιεύσει ολοσέλιδα στην πρώτη σελίδα βαρυσήμαντο άρθρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτό συγκλόνισε τη δικτατορική κυβέρνηση, αλλά επέφερε και το κλείσιμο της εφημερίδας.

Με τη Μεταπολίτευση το 1974 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Α’ Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με Πρόεδρο τον Απόστολο Νικολαϊδη. Ήταν αυτή μια καλή ευκαιρία να ανανεώσει τα φίλαθλα αισθήματά του και τις αναμνήσεις του από την πρώτη νεότητά του, όταν ήταν κωπηλάτης στον Όμιλο Ερετών του Πειραιά, ένα από τα αρχαιότερα Σωματεία της Μητροπολιτικής Ελλάδας. Το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ ήταν Αρχηγός Αποστολής, γεγονός που τον ενέταξε στο πάνθεον των Ελλήνων Olympians. Αλλά δεν είχε την τύχη να περιληφθεί στα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΟΑ που ιδρύθηκε το 1987. Το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου 1983 ενώ εργαζόταν σχεδόν μόνος αυτός στο Γραφείο των εφημερίδων του στις αρχές Πειραιώς στην Ομόνοια τρομοκράτης, με δικαιολογία ότι ήθελε να του μιλήσει, τον δολοφόνησε. Το έγκλημα ουδέποτε διαλευκάνθηκε. Ήταν ήδη Πρόεδρος της ΕΟΕ από το 1977.

Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ιδρυτικό Μέλος της UPEFE (Ένωσης Ευρωπαϊκού Τύπου), από τους ιδρυτές του ΟΠΑΠ και του ΠΡΟ-ΠΟ, Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Αθλητισμού, Πρόεδρος του ΠΓΣ, μέλος της ΔΟΑ και μέλος του ΟΣΦΠ. Οι στενοί δεσμοί του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βοήθησαν να πραγματοποιηθούν μεγάλα έργα, των οποίων το πρόγραμμα χρόνιζε επί έτη, να συνταχθούν νέες διατάξεις υπέρ των κορυφαίων αθλητών, αλλά και η πρώτη εκπόνηση του προγράμματος «Άσκηση για όλους».