Αντικατζίδη Χάϊντι

ΣΙΔΝΕΫ 2000

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΠΠΑΣΙΑ
ΜΕ ΤΗ ΧΑΪΝΤΙ ΑΝΤΙΚΑΤΖΙΔΗ

Στην Ιππασία των Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε λάβει μέρος δυο φορές. Το 2000 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και το 2004 στην Αθήνα. Η Αυστραλία επίσης έχει τελέσει 2 φορές Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1956 στη Μελβούρνη και το 2000 στο Σίδνεϋ, όμως μόνο μια φορά διοργάνωσε το Άθλημα της Ιππασίας παρ’ όλον ότι και το 1956 περιελαμβάνετο στο πρόγραμμα και πράγματι τελέσθηκε. Την εποχή εκείνη οι Αυστραλοί προσπαθούσαν να επιτύχουν μια «τεχνητή απομόνωση» της Ηπείρου, καθώς είχαν κακή εμπειρία από ασθένειες και τρίτων Ηπείρων ζώα που είχαν φθάσει μέχρι τη χώρα. Εφοβούντο για τις ασθένειες που θα μπορούσαν να φέρουν τα άλογα των ιππέων καθώς δεν θα μπορούσε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος «Καραντίνας». Έτσι οι Αγώνες  Ιππασίας τελέσθηκαν στη Σουηδία.

Το 2000 στο Σίδνεϋ οι αντιλήψεις και τα πράγματα άλλαξαν. Είχαν ήδη εισέλθει στη χώρα τόσο πλέον ασιάτες και αφρικανοί που η Αυστραλία δεν κρατούσε στην επιθυμητή «αποστείρωση».

Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα βρέθηκε να έχει στο πρόσωπο της Χάιντι Αντικατζίδη την καλύτερη ιππεύτρια που ποτέ παρουσιάστηκε στην πατρίδα μας. Γόνος οικογένειας από την Κατερίνη με παράδοση σε ότι σχέση με τα άλογα (που με την ευκαιρία θεωρούνται περισσότερο έξυπνα από τα σκυλιά, μετά τα δελφίνια).

Το 2000 στο Σίδνεϋ αγωνίσθηκαν 10.649 αθλητές (ρεκόρ), 4.069 γυναίκες (ρεκόρ), 200 χώρες (κατ’ άλλους 199) επίσης ρεκόρ και τελέσθηκαν 300 αγωνίσματα, άλλο ένα ρεκόρ. Στην Ιππασία τελέσθηκαν 3 αγωνίσματα με ατομικό και ομαδικό πρόγραμμα.

Η Αντικατζίδη μετείχε στο αγώνισμα των 3 ημερών με τον ίππο Μιχαελμάς. Έλαβαν μέρος 38 ιππείς (και ιππεύτριες) από 21 χώρες. Η Χάιντι τερμάτισε 6η και αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε 50,40 βαθμούς ποινής με τα εξής επί μέρους αποτελέσματα. Ντρεσσάζ: ήταν 2η με 37.40β. Αντοχή: Δεν πήρε βαθμούς ποινής. Στο άλμα ατύχησε με 13 βαθμούς ποινής, οι οποίοι τη ρίξανε πίσω, διότι είναι αρκετοί. Σήμερα η Αντικατζίδη ζει στη Γαλλία και παρ’ όλον που έχει σπουδάσει ξένες γλώσσες και είναι διερμηνέας –  ασχολείται πάντα με τα άλογα.