Βλαγκάκης Νικόλαος

ΛΟΝΔΙΝΟ 1948

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΓΚΑΚΗΣ
ΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΑ ΙΣΤΙΑ

Γενν. το 1907 στην Αθήνα, 6 χρόνια μετά τον (επίσης Αθηναίο) Χριστόφορο Καρόλου, του οποίου τα βήματα στη θάλασσα  ακολούθησε πιστά. Οι δυο τους μαζί και με τον Χαράλαμπο Ποταμιάνο, που αργότερα ήρθε από το Αργοστόλι, αποτέλεσαν μαζί με τον τότε Διάδοχο Παύλο τον πυρήνα των ελαχίστων που είχαν την δυνατότητα να ασχολούνται με την αγωνιστική Ιστιοπλοΐα. Έτσι επιτεύχθηκε η πρώτη Ολυμπιακή μας συμμετοχή το 1948 στο Λονδίνο. Πότε όμως εισήχθη η Ιστιοπλοΐα στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα; Ουσιαστικά το 1900 στο Παρίσι στους ΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά τότε δόθηκαν χρηματικά έπαθλα σε 3 αθλήματα. Στην Ιστιοπλοΐα, τη Σκοποβολή και την Τοξοβολία. Γεγονός που σπίλωσε εκείνη την αρχική παρουσία. Επίσης τα πράγματα δεν ήσαν τελείως ξεκάθαρα στις διάφορες (ιστιοπλοϊκές) κατηγορίες όπου τελέσθηκαν 2 τελικοί (!) ενώ στην κατηγορία 10 – 20 τόνων έγιναν 3 τελικοί. Έτσι λοιπόν ας θεωρηθεί ότι επίσημα και τυπικά η Ιστιοπλοΐα άρχισε το 1920 στην Ολλανδική Οστάνδη με την κατηγορία «Φιν» όπου έλαβαν μέρος μόνο 2 Ολλανδικά πληρώματα και ήταν η πρώτη φορά που Άθλημα τελέσθηκε εκτός της διοργανώτριας πόλης – χώρας, που τότε ήταν η Αμβέρσα του Βελγίου.

Το 1948, στην παρθενική μας παρουσία πήγαν για τα Σταρ στο Λονδίνο οι Βλάγκαλης – Ποταμιάνος – Καρόλου με επί πλέον τον νεότερο Καλαμποκίδη από τη Θεσσαλονίκη. Η κατηγορία Σταρ άρχισε το 1932 στο Λος Άτζελες σε σχεδιασμό του Φράνσις Σουέινγκαθ (ΗΠΑ) από το 1910. Το 1948 αγωνίσθηκαν 17 σκάφη από ισάριθμες χώρες και το δικό μας κατέλαβε την 10η θέση. Οι ιστιοδρομίες έγιναν στο Τόρμπε με το Χρυσό Μετάλλιο να πηγαίνει στις ΗΠΑ.

Ο Νικόλαος Βλάγκαλης σπούδασε μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος στη Γαλλία, στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Ακολούθως εργάσθηκε στην Ηλεκτρική Εταιρία Αθηνών – Πειραιώς (ΗΕΑΠ), ενώ ήταν μέλος Δ.Σ πολλών εταιριών και Τραπεζών, όπως της ΕΗΙ, της Εμπορικής Τράπεζας, των Ελληνικών Ναυπηγείων κ.λ.π. Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και της ΕΚΟΦ. Ακόμη ήταν μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (τότε ΒΝΟΕ) του Συμβουλίου Εξωσχολικού Αθλητισμού όπως και διορισμένος στην Ολυμπιακή Επιτροπή κατά το διάστημα 1955 – 1960.