Ζούρας Χαράλαμπος

ΛΟΝΔΙΝΟ 1908

Ο ΙΑΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΟΥΡΑΣ
4ος ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟ

Το 1908 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τελέσθηκαν 2 αγωνίσματα Ακοντισμού. Οι Αγώνες περιελάμβαναν πολλά περίεργα – κατά τη διεξαγωγή τους – λόγω της ιδιομορφίας, αλλά και της ισχυρογνωμοσύνης των Άγγλων που εφήρμοζαν κανονισμούς οι οποίοι δεν είχαν καθιερωθεί διεθνώς. Στο αγώνισμα του Ελεύθερου Ακοντισμού ο Μιχαήλ Δώριζας κατετάγη 2ος με 51.36 και ο Χαράλαμπος (αλλού αναφέρεται και ως Κωνσταντίνος) Ζούρας 4ος με επίδοση 48.61. Αθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ ο Ζούρας γεννήθηκε το 1885 και έφυγε από τη ζωή το 1972. Ήταν βασικά αθλητής όλων των ρίψεων, πρωταθλητής Ελλάδος στη Δισκοβολία και το Πένταθλο. Πολυμαθέστατος και άνθρωπος της επιστήμης και των γραμμάτων, σπούδασε ιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με ιδιαίτερη ευγένεια αλλά και αποτελεσματικότητα ασκούσε το επάγγελμά του, μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Είχε βέβαια ένα ιδιαίτερο εγωισμό και ένα αριστοκρατικό στυλ, κάτι που δεν του επέτρεψε να ασχοληθεί με τα διοικητικά του ΠΓΣ, παρ’ όλον ότι αγαπούσε ιδιαίτερα το Σύλλογό του.

Στους Αγώνες του Λονδίνου το 1908 έλαβαν μέρος 2.023 αθλητές (44 γυναίκες) από 22 χώρες και τελέσθηκαν 109 αγωνίσματα. Τα Σπορ τα οποία τελέσθηκαν ήσαν τα εξής: Στίβος, Πάλη, Πυγμαχία, Ξιφασκία, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Ιππικό Πόλο, Ποδηλασία, Γυμναστική, Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Κωπηλασία, Ιστιοπλοΐα, Ποδόσφαιρο, Ράγκμπυ, Τένις, Χόκεϊ σε χόρτο, Διελκυστίνδα, Λακρός, Καλλιτεχνικό Πατινάζ, αγώνες ταχυπλόων σκαφών και Πάουμε.

Η Ελληνική Αποστολή αποτελείτο από 20 αθλητές εκ των οποίων 12 ήσαν του Στίβου και 7 Σκοποβολής. Μετείχαν 16 χώρες της Ευρώπης και η Ελλάς με 4 Μετάλλια (0 – 3 – 1) κατέλαβε την 12η θέση μεταξύ αυτών. Τα Μετάλλια κατέκτησαν: ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στο Στίβο (2 Αργυρά στο Ύψος και Μήκος χωρίς φόρα), ο Μιχάλης   Δώριζας στο Ακόντιο (Αργυρό) και τέλος ο αρχιτέκτονας του Παναθηναϊκού Σταδίου Αναστάσιος Μεταξάς στο Κυνηγετικό Όπλο ένα Χάλκινο Μετάλλιο.

Πάντως διεθνώς οι Αγώνες του Λονδίνου έγιναν περισσότερο γνωστοί από την περιπετειώδη διαδρομή στο Μαραθώνιο του Ιταλού Ντοράντο Πιέτρι που «νίκησε» υποστηριζόμενος – καθώς τρίκλιζε – από τους κριτές. Ακυρώθηκε, αλλά τελικά έλαβε έπαθλο από τη Βασίλισσα.