Καλαφάτης Γεώργιος

ΑΜΒΕΡΣΑ 1920

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (1890 – 1964)
Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΑΣ

Γεννήθηκε και  πέθανε στην Αθήνα. Αθλητής Στίβου του Πανελληνίου ΓΣ, ιδρυτής του Παναθηναϊκού στα 18 χρόνια του, καθηγητής Φυσικής Αγωγής της ΕΑΣΑ, ιατρός του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανώτατος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκρότησε την πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Ποδοσφαίρου, η οποία στην πραγματικότητα ήταν και η πρώτη επίσημη Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, η οποία πραγματοποίησε και το πρώτο ταξίδι της στο εξωτερικό. Η δυσκολία δεν αφορούσε τόσο την επιλογή των παικτών, όσο την έγκριση του ΣΕΓΑΣ και την αποδοχή της ΕΟΕ. Ακόμη δεν είχε καμιά σημασία ότι μεταξύ  των παικτών την πλειοψηφία είχαν οι αθλητές του Στίβου (Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Δημητριάδης, Καραπάτης και άλλοι) ούτε τα αποτελέσματα. Σημασία είχε ότι για πρώτη φορά γνώρισαν πως παίζουν οι ξένοι παίκτες, πήραν στα χέρια τους τεχνικά φυλλάδια και με δικά τους χρήματα αγόρασαν κατάλληλο ποδοσφαιρικό υλικό. Ήταν η αρχή μιας εποποιίας ολίγων φίλων του αθλήματος που πήραν στους ώμους τους, όχι ένα άθλημα, αλλά την υποχρέωση μιας χώρας προς το άθλημα. Μαζί τους άσχετα εάν για διάφορους λόγους δεν πήγαν στην Αμβέρσα ήταν ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο Λουκάς Πανουργιάς, ο Ανδρέας Βγενόπουλος (παππούς), ο Κώστας Νεγροπόντης, ο Σωτήρης Ασπρογέρακας κ.λ.π. Χάριν της ιστορίας να σημειωθεί ότι το προηγούμενο έτος, 1919 στο Παρίσι έγιναν εορταστικές συναντήσεις Ποδοσφαίρου επί τη ευκαιρία της νίκης των συμμαχικών χωρών στον Α’ ΠΠ. Στην τότε ομάδα μετείχαν μεταξύ άλλων οι Πανουργιάς, Δεμερτζής, Κουρέντης, Καλαφάτης, Σταυρόπουλος, Τερζάκης κ.λ.π.

Παρ΄όλον ότι το Διασυμμαχικό Τουρνουά των Παρισίων ήταν μια ευκαιριακή πολιτικοστρατιωτική οργάνωση, δόθηκε η δυνατότητα στον πάντα διοικητικά προνοητικό Γεώργιο Καλαφάτη να βρει τους κανονισμούς Ποδοσφαίρου, να προμηθευτεί αθλητικό υλικό και να ενημερωθεί για τον τρόπο αγωνίζεσθαι των ξένων διεθνών.