Καρασεβδάς Παντελής

ΑΘΗΝΑ 1896

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

 

          Το 1896 στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής ο Παντελής Καρασεβδάς κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στο πρώτο αγώνισμα Σκοποβολής της διοργάνωσης που έγινε στις 9 Απριλίου. Ήταν το Πολεμικό Τυφέκιο από 200μ. με συμμετοχή 42 σκοπευτών από 7 χώρες. Ο Καρασεβδάς ήταν μόλις 19 ετών, φοιτητής νομικής. Ακολούθως άνθρωπος πνευματικός και λάτρης της πατρίδας του αναδείχθηκε σε πρότυπο κοινωνικής προσφοράς. Αθόρυβος πάντα, αλλά και  αποτελεσματικός, με σημαντική δράση σε όλους τους τομείς στους οποίους τον καλούσε η εθνική του συνείδηση και η φίλαθλη πίστη του.

Στα παραπάνω πλαίσια το 1924, ο μετέπειτα Πρόεδρος του Παναθηναϊκού  (1924 – 1928) Παντελής Καρασεβδάς, κατόρθωσε να επιτύχει ως βουλευτής απόφαση της Δ’ εν Αθήναις Εθνικής Συνελεύσεως δια της οποίας: «παρείχετο εσαεί το γήπεδον της λεωφόρου, προκειμένου να εξελιχθεί εις το μοναδικόν ποδοσφαιρικόν στάδιον της πρωτευούσης. Εις την λήψην της αποφάσεως αυτής, η οποία κατεχωρήθη εις το υπ’ αριθ 165 του 1924, φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, ο Παντελής Καρασεβδάς, εύρε θερμούς και πολιτίμους συμπαραστάτας εις την Εθνοσυνέλευση, τον βουλευτή Δημ. Μαρσέλον, πρόεδρο του Απόλλωνος και τον συνταγματάρχη βουλευτή Καλογεράν».

Για το πρώτο αυτό ποδοσφαιρικό γήπεδο της Πρωτεύουσας ο πρώην Πρόεδρος της Κυβέρνησης, πνευματικός άνθρωπος και φιλόσοφος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, το 1978, στην επέτειο των 70 χρόνων του Παναθηναϊκού Α.Ο σημείωσε:

«…και μολονότι, όπως είναι φυσικόν, η κάποια επίοδοσίς μου εις την κλασικήν παιδείαν θα έπρεπε να με ωθήσει είς το να στρέψω την προσοχή των ματιών και της καρδιάς μου προ πάντων εις τα κλασικά αθλήματα, πρέπει εν τούτοις, να σας είπω ότι αγαπώ τουλάχιστον εξ ίσου το άθλημα που ονομάζεται ποδόσφαιρον. Και διότι έχει υποκειμενικώς δια τους αθλητές μιαν αρετήν της οποίας στερούνται τα περισσότερα άλλα και δη τα κλασικά, αλλά και διότι έχει και μίαν αντικειμενικήν επίδρασιν ασυγκρίτως ευρυτέραν…..»