Κεφαλογιάννης Άρης

ΣΕΟΥΛ 1988

Ο ΑΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ Ν. ΚΟΡΕΑ

Το Ελληνικό Πόλο έχει 13 (ανδρικές) συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσες δεν έχουν τα άλλα ομαδικά Αθλήματά μας, όλα μαζί. Βέβαια μέχρι το 1960 δεν υπήρχαν προκρίσεις. Ούτε για το Ποδόσφαιρο ή το Μπάσκετ. Αλλά και με τις χρονιές των προκριματικών αγώνων έχουμε 10 συμμετοχές, χωρίς να υπολογίζεται το 2004 στην Αθήνα. Βέβαια την καλύτερη θέση την έχουν κερδίσει οι γυναίκες με το Αργυρό Μετάλλιο το 2004. Αλλά αυτά συμβαίνουν στα Σπορ.

Το 1988 στη Σεούλ ο Αριστείδης Κεφαλογιάννης μετείχε για τρίτη φορά. Ήταν 28 ετών, πολύπειρος και με  προηγούμενες συμμετοχές το 1980 στη Μόσχα και το 1984 στο Λος Άντζελες. Είχε ήδη βιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ερασιτεχνική ενδυμασία τους για τελευταία φορά το 1980, τη μετάλλαξή τους σε επαγγελματική οργάνωση το 1984 και τον ξέφρενο πλέον επαγγελματισμό των αθλητών στη Νότια Κορέα.

Φυσικά οι δικοί μας αθλητές βρισκόντουσαν σε ένα μεταίχμιο. Ο Αριστείδης μάλιστα δεν είχε τόσο ανάγκη την οικονομική συμπαράσταση καθώς προερχόμενος από τη γνωστή ευκατάστατη οικογένεια της Κρήτης σπούδαζε οικονομικά, ενώ πηγαίνοντας στη Σεούλ είχε αρχίσει να προσδιορίζει τους στόχους του. Αυτούς που τον έφεραν στην προώθηση των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, κυρίως της Κρήτης, σε όλο τον κόσμο.

Το 1988 έγιναν οι Αγώνες στη Σεούλ, διότι η διεθνής κοινότητα ήθελε να βοηθήσει τη Νότια Κορέα, τελέσθηκαν δε υπό την προστασία του στόλου των ΗΠΑ. Στο Πόλο μετείχαν (μετά από πρόκριση) 12 ομάδες, αριθμός που είχε καθιερωθεί από το 1976 στο Μόντρεαλ και παρέμενε σταθερός. Οι χώρες που διεκδικούσαν τα Μετάλλια ήσαν λίγες και γνωστές: ΕΣΣΔ, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία και εάν τα πράγματα ήθελαν ΗΠΑ και Ιταλία. Η Ελλάδα το 1984 στο Λος Άντζελες είχε καταταγεί 8η και αυτή ήταν η υψηλότερη διάκρισή της μέχρι τότε. Οι βλέψεις ήσαν μια θέση στην 6άδα,γιατί εκείνη την εποχή η 6άδα (και όχι η 8άδα)  πρόσφερε τον τίτλο του «φιναλίστα». Δυστυχώς παρά τα 6 γκολ που πέτυχε ο Αριστείδης Κεφαλογιάννης (ατομικό ρεκόρ) στους 7 αγώνες η ομάδα κατέλαβε την 9η θέση, μετά από (κατά σειρά): Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία και Αυστραλία.

Έγιναν ενδιαφέροντα παιχνίδια, πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Π.χ ΗΠΑ και Γιουγκοσλαβία, 2 ½ μήνες πριν από τους Αγώνες συναντήθηκαν 8 φορές με 5 φορές νικήτρια τις ΗΠΑ. Στους Ολυμπιακούς άνοιξαν οι δυο τους, τα προκριματικά με τις ΗΠΑ να κερδίζουν 7 – 6. Το νικητήριο γκολ σημείωσε ο Μπέργκεσον 5’’ πριν το τέλος. 10 ημέρες μετά, αμφότερες οι ομάδες έχοντας από 5 παίκτες της ομάδας τους από το 1984 επανέλαβαν τον τελικό του Λος Άντζελες. Αρχικά προηγήθηκαν οι ΗΠΑ με 5 – 2 , οι Γιουγκοσλάβοι ισοφάρισαν 5 – 5 για να λήξει το παιχνίδι με 6 – 6 . Η FINA για να μην κατακτώνται τα Μετάλλια με διαφορά τερμάτων είχε καθιερώσει 6λεπτη παράταση. Οι Γιουγκοσλάβοι πέτυχαν 3 γκολ σε 3’ 35’’ και το ματς έληξε 9 – 7. Μια λεπτομέρεια, ίσως σημαντική. Το μέσο ανάστημα των Γιουγκοσλάβων ήταν 1.98.