Κοσκινάς Βαγγέλης

ΜΟΣΧΑ 1980

Ο Β. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους κολυμβητές μας, των νεοτέρων χρόνων, που πέτυχαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έλαβε μέρος το 1980 σε ηλικία 21 ετών στη Μόσχα, όπου σημείωσε 57.84 και 2.06.84 στα 2 αγωνίσματα Πεταλούδας (100 – 200μ.). Δυο χρόνια πριν επιτύχει την επιλογή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια χειρόγραφη συνέντευξή του, αναφέρει τα εξής:

«Γεννήθηκα στις 11 Μαρτίου 1959 στη Δραπετσώνα Πειραιώς. Τελείωσα το Δημοτικό στη Σχολή Ε. Μπαχλιτζανάκη στην Καστέλα. Συνέχισα το Γυμνάσιο στην ίδια σχολή και μέχρι την Ε’ Γυμνασίου αρίστευα και έπαιρνα τον έπαινο του Υπουργείου Παιδείας. Στην έκτη Γυμνασίου το Φεβρουάριο του 1976, αφού έδωσα τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου με παρότρυνση του κ. Κωνσταντόπουλου εφόρου της ΕΚΟΦ και του κ. Μαγκριώτη διέκοψα τις γυμνασιακές μου σπουδές και τις αποπεράτωσα στο Αμερικάνικο γυμνάσιο Pawprint California. Φροντίζοντας συγχρόνως και για την καλύτερη προετοιμασία μου στην κολύμβηση. Κατόπιν έδωσα εξετάσεις TOEFL και στα διάφορα τεστ του Πανεπιστημίου Irvine California και πέρασα στη Βιολογία. Βρίσκομαι στο τρίτο έτος σπουδών, ενώ ο κύκλος είναι 4 έτη. Οι προοπτικές μου είναι να δώσω στην Ιατρική Σχολή. Καθημερινά διαθέτω 5 ώρες για κολύμβηση και γυμναστική. Λαμβάνω μέρος στις κολυμβητικές πανεπιστημιάδες της κατηγορίας  του Πανεπιστημίου και διακρίνομαι πάντοτε με πρώτες, δεύτερες και τρίτες νίκες. Επίσης κάθε καλοκαίρι έρχομαι στην Ελλάδα και αγωνίζομαι με τα χρώματα του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ομάδας σε αγωνίσματα τα οποία πιστεύω και διακρίνομαι. Γράφτηκα στον Ολυμπιακό το 1964 σε ηλικία 5 ετών. Πολύ νωρίς διακρινόμουν και πρώτευα. Λάμβανα μέρος σε διοργανώσεις του εξωτερικού της κατηγορίας μου όπως του Darmstadt και  Internationales Nachwuchsschwimm Fest, διακρίθηκα σαν πρώτος αθλητής αγώνων με ειδικό έπαθλο. Επίσης στην Κολυμβητική διοργάνωση Genève (5eme Champ Internationale des Jeunes) το  έτος 1973 στους Πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών και ηλικίας 14 ετών πέτυχα 1η Πανελλήνια νίκη στα 200 ύπτιο με το θαυμάσιο χρόνο 2’18’’4 που ήταν και πανελλήνια επίδοση ανδρών. Την ίδια χρονιά στους Βαλκανικούς αγώνες (Νέων – Νεανίδων) πρώτευσα στα 200 Μικτή Ατομική που ήταν ΠΕΝ με χρόνο 2’22’’0. Από τότε συνεχίζω την κολυμβητική μου καριέρα με τις γνωστές διακρίσεις.

Στην ηλικία που άρχισα δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω. Ο πατέρας μου Μαρίνος Κοσκινάς όντας ο ίδιος αθλητής – ποδοσφαιριστής – έχοντας ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα στίβου, έκρινε πως το μόνο άθλημα που μπορείς να αρχίσεις πολύ νωρίς και να τελειώσεις σε βαθύ γήρας χωρίς να βλάπτεται η υγεία σου και το μυϊκό σου σύστημα είναι η κολύμβηση. Αυτό το άθλημα αρχίζει νωρίς, μαθαίνει στο νέο να ασχολείται με σπορ και στη συνέχεια αν για κάποιο λόγο αλλάξει γνώμη, μπορεί να ασχοληθεί με όποιο άλλο άθλημα θέλει. Εγώ όμως το αγάπησα, είχα και πρόδρομο τον αδελφό μου Κώστα Κοσκινά Πανελληνιονίκη και Βαλκανιονίκη και επιδόθηκα σ’ αυτό».