Κουτουμάνος Θόδωρος

ΜΟΝΑΧΟ 1972

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ

Από τους πρώτους Κολυμβητές  μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη νέα εποχή. Είχαμε 2 κολυμβητές το 1960 στη Ρώμη, αλλά έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια για να παρουσιάσουμε νέα συμμετοχή. Ήταν πρωταθλητής στο Πρόσθιο, όπου στο Μόναχο το 1972 σημείωσε 1.12,5. Δεν τον ικανοποίησε αυτός ο χρόνος και γράφοντας αποφεύγει να το θυμηθεί. Ιδού το δικό του κείμενο γραμμένο το 1978.

«Ονομάζομαι Θεόδωρος Κουτουμάνος του Γεωργίου. Γεννήθηκα το 1951 στην Κων/πολη και τώρα είμαι αστυφύλακας.

Ως Κολυμβητής άρχισα να αθλούμαι από το 1963. Το 1965 κατέκτησα την πρώτη Πανελλήνια νίκη μου σε όλες τις κατηγορίες (παίδων, εφήβων, ανδρών) με νέα Πανελλήνια επίδοση. Από τότε και έως το 1976 παρέμεινα πρωταθλητής Ελλάδος με Πανελλήνιες επιδόσεις σε δυο ή και περισσότερα αγωνίσματα και επί σειρά ετών Βαλκανιονίκης στα αγωνίσματα των 100 και 200μ. πρόσθιο, κατέχω δε μέχρι σήμερα την Πανελλήνια επίδοση στα 100μ. πρόσθιο. Προτίμησα το άθλημα Κολύμβησης διότι μπορεί να αθλείται ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία, επίσης δε σε αυτό το Σπορ γυμνάζεται όλο το σώμα ενώ θεωρείται ένα από τα πλέον υγιεινά αθλήματα.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη μου ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού; Είναι η εξάσκηση των νέων στην ευγενή άμιλλα και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής με σύνεση και αποφασιστικότητα, δηλαδή η δημιουργία σωστών και χρήσιμων πολιτών για το κοινό σύνολο. Κατά τη γνώμη μου το μέλλον και η εξέλιξη του αθλητισμού στη χώρα μας, εάν δοθεί το απαιτούμενο ενδιαφέρον από τους ιθύνοντες του αθλητισμού και τους εκπαιδευτικούς, προβλέπεται αισιόδοξο διότι υπάρχει έμψυχο υλικό με υψηλές ικανότητες».