Λεοντόπουλος Βασίλης

ΡΩΜΗ 1960

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Στα 75 χρόνια του ο Βασίλης Λεοντόπουλος ήταν το 1960 Αρχηγός της Ολυμπιακής Αποστολής στη Ρώμη. Από την Ολομέλεια του ανατέθηκε το καθήκον αυτό καθώς ήταν Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ), όπως ήταν τότε ο επίσημος τίτλος της. Σύμφωνα με τα ισχύοντα την εποχή εκείνη Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και τα Μέλη της ΕΟΕ διορίζοντο με συμβατά κριτήρια.

Στη Ρώμη τον Βασίλη Λεοντόπουλο στα καθήκοντά του βοηθούσε ιδιαίτερα ο κατά πολύ νεότερος Επαμεινώνδας Πετραλιάς και ο Όττο Σίμιτσεκ, ο οποίος ναι μεν ήταν προπονητής της Εθνικής Ομάδας Στίβου του ΣΕΓΑΣ, αλλά είχε και ευρύτερα καθήκοντα ως τεχνικός σύμβουλος της ΕΟΑ, ενώ ήταν και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Προπονητών Στίβου.

Ο Βασίλης Λεοντόπουλος γενν. στη Ζάκυνθο το 1885 και σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός. Πρώτη επαγγελματική απασχόληση είχε στην Αίγυπτο μέχρι το 1915. Ακολούθως επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάσθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών, Συγκοινωνιών όπως και Αρχιμηχανικός στους Σιδηροδρόμους του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) μέχρι το 1935.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διορίστηκε Μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής αρχικά και γενικός Γραμματέας της από το 1953 μέχρι το 1960. Για μεγαλύτερο διάστημα, από το 1946 μέχρι του θανάτου του το 1966,ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου, ο οποίος κάλυπτε και τα Χειμερινά Ολυμπιακά Αθλήματα.