Μοντέρνο Πένταθλο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992

ΤΟ «ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ»
ΜΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Το Μοντέρνο Πένταθλο, είναι το πλέον σύνθετο άθλημα, συγκρινόμενο μόνο με το Αρχαίο Πένταθλο και καθόλου με το Γυμναστικό ή αυτό του Στίβου. Λόγω των δυσκολιών του η συμμετοχή μας σ’ αυτό υπήρξε περιορισμένη. 4 αθλητές σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες με 2 άνδρες και μια γυναίκα. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τους 3 από αυτούς το 1992 και το 2004.

Στη Βαρκελώνη το 1992 ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος συνέχισε την παράδοση που ξεκίνησε το 1936 με τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή και ολοκληρώθηκε (μέχρι στιγμής) το 2004 με τη συμμετοχή των Βασίλη Φλώρου και Κατερίνας Παρτιτς. Δεν είναι εύκολη η διάκριση στο πολυδαίδαλο αυτό αγώνισμα. Το 1992 αγωνίσθηκαν 66 από 30 χώρες και ο Νικολόπουλος κατέλαβε την 31η θέση. Αλλά μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται γενικότερα στους πρωταγωνιστές.

Πριν από το 1992 η Διεθνής Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου αποφάσισε να μεταφέρει την Ιππασία από πρώτη τελευταία στη σειρά τέλεσης. Αιτία πως αυτή είχε πολλά ατυχήματα και αποκλείοντο αθλητές. Αυτό είχε ξαναγίνει το 1928. Στη Βαρκελώνη η τέλεση τελευταίας της Ιππασίας είχε μια δραματική νότα. Μετά τα 4 πρώτα αγωνίσματα ο Έντουαρντ Ζένοβκα (ΕΣΣΔ) προηγείτο του παγκόσμιου πρωταθλητή Αρκάδιου Σκρζύπατεκ με 106β. Αλλά ο 23 ετών Ζένοβκα είχε κακή ιστορία με την Ιππασία. Είχε ήδη χάσει 2 τίτλους λόγω πτώσεων από το άλογο. Στον αγώνα με χαμένους 120β. στα 9 πρώτα εμπόδια, το άλογό του έκανε άρνηση στο δέκατο και τον πέταξε στο έδαφος όπου έχασε το κράνος του. Εκεί έκανε το λάθος ακολούθως να συνεχίσει στο ενδέκατο εμπόδιο, αντί να επανέλθει στο δέκατο. Ξανάπεσε πάλι στο τριπλό εμπόδιο, αλλά κράτησε το κράνος του. Όμως έμεινε εκτός χρόνου για 1’43’’. Παρ’ όλα αυτά στην Ιππασία είχε ποινή 1.255β. που τον κράτησε (ευτυχώς) στο Χάλκινο Μετάλλιο. Ο Χρυσός νικητής Αρκάδιος Σκρζύπαζεκ (Πολωνία) είχε μόνο 1.147β. ποινής στην Ιππασία, ενώ ο Αργυρός νικητής Ατίλα Μιζσέρ (Ουγγαρία) είχε 1.213β. στην Ιππασία.

Η κακοτυχία του Ζένοβκα στα Σπορ δεν ήταν τίποτα μπροστά στην κακοτυχία που τον βρήκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1993. Εκείνη τη νύχτα οδηγούσε ένα αυτοκίνητο και είχε μια μεγάλη σύγκρουση. Σκοτώθηκε η συνοδηγός του παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής Οξάνα Κοστίνα. Ο Ζένοβκα τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά και έχασε το ένα του νεφρό. Κατά το αλκοτέστ αποδείχθηκε ότι ήταν μεθυσμένος. Δεν ήταν ακόμη 24 ετών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ