Μπαλτάς Δημήτρης

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ
14 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ

Ο Δημήτρης Μπάλτας έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 στη Βαρκελώνη. Τη χρονιά εκείνη ήταν ήδη από μακρού ιατρός – αναισθησιολόγος. Όταν ήταν 20 και αποχωρούσε από την εφηβική κατηγορία έδωσε μια συνέντευξη, η οποία έχει αξιόλογο και πάντα επίκαιρο χαρακτήρα.

«Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Είναι τριτοετής φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να ασχολείται με τη Σκοποβολή σε ηλικία 14 ετών  με το αεροβόλο πιστόλι ενώ αργότερα και με το ελεύθερο πιστόλι 50 μέτρων και το πιστόλι ταχύτητος. Στα 6 χρόνια της αγωνιστικής του δραστηριότητας έχει καταλάβει 4η θέση σε Βαλκανικούς και 1η θέση σε διεθνείς αγώνες, ενώ στην Ελλάδα έχει κερδίσει περισσότερους από 80 αγώνες.

Γιατί διαλέξατε αυτό το άθλημα;

Η σκοποβολή σαν άθλημα κυρίως ψυχολογικό, που απαιτεί προ πάντων ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση, με προσέλκυσε περισσότερο από άλλα αθλήματα, που ως επί το πλείστον διαμορφώνουν σωματικές ικανότητες. Στη Σκοποβολή αθλείται κανείς για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης απαραίτητης  για το άθλημα.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού;

Όσον αφορά τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού, πιστεύω ότι ο αθλητισμός εξισώνει και συναδελφώνει τους ασχολούμενους με αυτόν, αλλά και συγκινεί και ενθουσιάζει συγχρόνως τους θεατές. Υπό αυτή την έννοια αποτελεί μοναδική κοινωνική και πολιτιστική εκδήλωση.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μέλλον και η εξέλιξη του αθλητισμού στη χώρα μας;

Ενδιαφέρον το ερώτημα, αλλά δύσκολη η πρόβλεψη. Για την εξέλιξη του αθλητισμού στη χώρα μας το πρόβλημα νομίζω ότι είναι κυρίως οικονομικό, χωρίς να παραβλέπω τη σημασία ενός σωστού προγραμματισμού και μιας επιστημονικά μεθοδευμένης προπονήσεως. Η προσπάθεια όμως που πρέπει να καταβληθεί είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι τεχνικά και ψυχολογικά βρισκόμαστε σε θέση που δύσκολα θα μπορέσουμε να φτάσουμε το επίπεδο των περισσότερών προηγμένων στον αθλητικό τομέα χωρών. Αλλά και όταν εμείς το φτάσουμε αυτές σε ποιο επίπεδο θα βρίσκονται; Δεν είμαι απαισιόδοξος. Αντίθετα πιστεύω ότι έχουμε προσόντα και χαρακτήρες σπάνιους. Χρειάζονται όμως σωστές προϋποθέσεις και συνθήκες για την εκμετάλλευσή τους.